Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Αγανακτισμένοι από τα Χανια στο Σύνταγμα!!!

Ξεκινάμε από τη Σουδα τη Δευτερα - είμαστε ΣΥΝΤΑΓΜΑ Τρίτη & Τετάρτη!!!
Φεύγουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ! Συγκεντρωνόμαστε έξω από το λιμάνι και παίρνουμε το καράβι για Πειραιά τη Δευτέρα το βράδυ. Προσυγκέντρωση στις 19:00. Μέσα στο καράβι ενημερώνουμε τον κόσμο και φτιάχνουμε πανό και πικέτες στο κατάστρωμα. Καλούμε φίλους και συγγενείς μας που ζουν στην Αθήνα να μας συναντήσουν. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ! ΠΑΜΕ!!!

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Επιστολή προς τους φίλους μου

Η παρακάτω επιστολή είναι του κ.Κατσανεβάκη και έχει σταλεί εδώ και μέρες ΚΑΙ στους διαχειριστές του μπλογκ, οι οποίοι όμως δεν την έχουν ακόμη δημοσιεύσει. Τη δημοσιεύω λοιπόν εγώ, με τον δικό μου κωδικό, αν και διαφωνώ με πολλές από τις (εξαιρετικά τεκμηριωμένες) απόψεις που εκφράζει.


"Διάβαζα τις δημοσκοπήσεις στις κυριακάτικες εφημερίδες προ δεκαπενθημέρου και παρατηρούσα ότι μέσα στη γενική δυσαρέσκεια, τα κόμματα κάποιων από μας που συμμετέχουμε με δημόσιο λόγο στην κοινή αγωνία, δε συγκέντρωναν το ποσοστό που θα τους έβαζε στην επόμενη Βουλή. Μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό που θέλω να πιστεύω ότι προκλήθηκε από τους «Αγανακτισμένους», η στρατηγική αλλάζει: Όχι, ίσως, πέραν του περιθωρίου που δίνει το στατιστικό λάθος ή των προθέσεων του παραγγελιοδόχου ή του δημο(σ)κόπου,  πάντως με δόλωμα κάποιες βουλευτικές έδρες, κάποιοι μας συμβουλεύουν να πουλήσομε την «Πα.Σο.Κ. Ε.Π.Ε» (εταιρία περιορισμένης ευθύνης) και να αγοράσομε την «Οικουμενική Α.Ε.» (ανώνυμη εταιρία). Να χάσομε, δηλαδή, κι άλλο χρόνο, περισσότερους πόρους, σε αδιέξοδες εκλογικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τους δημο(σ)κόπους περισσότεροι από το 40% των Ελλήνων θα απείχε από την εκλογική διαδικασία αν γίνονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή. Στους εκλογικούς καταλόγους βρίσκονται εγγεγραμμένοι και πεθαμένοι και αδιάφοροι, αλλά περιλαμβανόμαστε κι όλοι αυτοί που, ατυχώς κατά τη γνώμη μου, αυτοαποκληθήκαμε «Αγανακτισμένοι».

Σε προηγούμενο σημείωμά μου προσπάθησα να καταδείξω αυτό που έλεγα από το περασμένο προεκλογικό καλοκαίρι, ότι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη δεξιά της εκμετάλλευσης και την αριστερά του ανθρωπισμού -και της οικολογίας, αν θέλετε να προσθέσετε, καθόλου δεν είναι στην εποχή μας μια ευθεία καθαρή γραμμή αλλά, αντίθετα, μια δραματικά τεθλασμένη γραμμή.

Με αρωγό τα ΜΜΕ, το πολιτικό σύστημα μας τρομοκρατεί με όλους τους τρόπους ώστε να οδηγούμαστε στην εθνική κατάθλιψη ή  την καθολική άρνηση του Χρέους ή τη νοσταλγία στη Δραχμή και τον χρυσό Φοίνικα. Με άλλο πρόσφατο σημείωμά μου υποστήριξα ότι  το πρώτο μέλημά της κοινωνίας μας πρέπει να είναι η διαχείριση του ελλείμματος για να μπορέσει μετά να ακολουθήσει μια αποδοτική διαπραγμάτευση του ευρωχρέους. Γιατί μια οικονομία με διαλυμένη παραγωγική βάση που παράγει ελλείμματα, με το δικό της εθνικό νόμισμα, παράγει και μεγάλο πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός είναι ένας πρόσθετος «φόρος» που βαραίνει, κατά κύριο λόγο, τα χαμηλότερα εισοδήματα. 

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχοντας συμπεράνει οριστικά ότι «τα κουκιά δε βγαίνουν», κατέφυγα σε αυτό που μετάφρασα από το διεθνή όρο “Odious Debt”  ως «ειδεχθές χρέος» (ένα, δηλαδή, χρέος που είναι αποκρουστικό στην όψη, σιχαμερό). Επικρατεί, τελικά, ο όρος «επαχθές» που είναι ηπιότερος και νομικά ορθότερος όρος. Άλλοι το λένε απεχθές. Εγώ επιμένω να το ονομάζω ειδεχθές, αλλά είναι δουλειά του κ. Μπαμπινιώτη να μας πει πως θα το λέμε. Σημασία έχει ότι έχει δημιουργηθεί ένας μικρός διαδικτυακός πυρήνας 40.000 ανθρώπων που πιστεύει στον Λογιστικό Έλεγχο και που διευρύνεται. Έλεγα ότι αν συμφωνούμε με το Λογιστικό Έλεγχο, πρέπει να κλείνομε τα κομπιούτερ μας για λίγες ώρες την ημέρα και να ζητάμε από τους φίλους μας και τους δικούς μας που δεν τα καταλαβαίνουν τα διαδυκτιακά, να ενημερωθούν και να συνυπογράψουν. Πρότεινα να ανοίξομε βιβλία υπογραφών στις Πλατείες. Πιστεύω ότι αν μαζευτούν αρκετές υπογραφές, η Επιτροπή Λογιστικού Έλεγχου μπορεί να μετεξελιχθεί από μια γραφική καρικατούρα που είναι σήμερα, σε θεσμό του ελληνικού κράτους.

Τι είναι ο Λογιστικός Έλεγχος; Η λογιστική άλλοτε είναι φοροτεχνική, άλλοτε όμως είναι η "επιστήμη" της διαχείρισης των δεδομένων. Τα δεδομένα, με τη σωστή διαχείριση, μετατρέπονται σε πληροφορίες. Με τις πληροφορίες εγκαλείς αυτόν που έκλεψε, να γυρίσει τα κλεμμένα. Αυτά με λίγα λόγια.

Υποστηρίζω τον Λογιστικό Έλεγχο γιατί, όπως ξανάλεγα, δε θέλω να γίνει «κούρεμα» του χρέους, θέλω να πληρωθούν, αν το δικαιούνται, οι δανειστές με δίκαιη πληρωμή και θέλω να πάει ο λογαριασμός στη Goldman Sachs, τη HDW, τη Lockheed Martin και τους λοιπούς. Και καθόλου δεν ξεχνάω όλους τους ντόπιους συνεργάτες τους, δοσίλογους και μιζαδόρους, αλλά αυτοί είναι τα μικρότερα τρωκτικά, που ζουν ανάμεσά μας. Προέχει η ιεράρχηση των στόχων. Θυμάμαι ότι το πρώτο σκάνδαλο «Siemens» καταγράφτηκε στα πρακτικά της ελληνικής Βουλής του 1954.  Θέλω να δω τους ομολογιούχους, είτε τράπεζες είναι αυτές είτε ασφαλιστικά ταμεία είτε ιδιώτες αποταμιευτές, να στρέφονται όχι κατά του ελληνικού δημοσίου αλλά να συνεργάζονται μαζί του κατά αυτών των υπερεθνικών πειρατών, στη βάση της νομοθεσίας περί αδικαιολόγητου πλουτισμού. Επίσης θέλω να πονηρευτούν κι άλλοι λαοί από ένα ελληνικό παράδειγμα και ακόμα θέλω να σταματήσω να ζηλεύω τους Ισλανδούς που έκαναν δημοψήφισμα και είπαν «όχι».

Οι ριζοσπαστικότεροι θα αναρωτηθείτε αν βγαίνω να υπερασπιστώ τις αδηφάγες τράπεζες που μας έχουν σφιχταγκαλιάσει με τα στεγαστικά, τις κάρτες, τα εορτοδάνεια και τα λοιπά θαλασσοδάνεια. Οι τράπεζες θα συμπεριληφθούν αναπόφευκτα στο Λογιστικό Έλεγχο. Από εκεί έφυγαν πολλά από τα λεφτά που κρύβονται στην Ελβετία και αλλού. Ταυτόχρονα, όμως, στα μετοχολόγια των τραπεζών, περιλαμβάνονται και πολλοί μικροσυνταξιούχοι που εγκλώβισαν τα εφάπαξ τους σε τραπεζικές μετοχές. Διάφορα κληροδοτήματα στηρίζονται σε τέτοιους μετοχικούς τίτλους για να συνεχίσουν να ενισχύουν τις τέχνες, τα παιδιά, τους άστεγους. Το ίδιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους πρέπει να επιβιώσουν οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα. Ο πρώτος λόγος είναι για να μην κλάψει ξανά κόσμος και κοσμάκης. Ο δεύτερος λόγος, για να είναι δυνατό να ελεγχθούν και όταν αποδειχθεί, να δημευτούν υπέρ του Δημοσίου τα μερίδια εκείνων που τις χρησιμοποίησαν ως οχήματα για να πλουτίσουν αδικαιολόγητα. Μακάρι να βρει το Δημόσιο μερικά από τα λεφτά που υπάρχουν σε χέρια καταχραστών για να αγοράσει συμπληρωματικά μερίδια, τώρα που οι τράπεζες είναι τζάμπα. Αρκεί να μην καταρρεύσουν.

Και να σταματήσει το φαγοπότι τώρα. Ο μόνος τρόπος να σταματήσει το φαγοπότι είναι να βρισκόμαστε κάθε βράδυ στην Πλατεία, όχι για να ψάχνομε τις διαφορές μας αλλά να ενώσουμε τις φωνές μας σ' αυτό που μπορεί να μας ενώνει: να απαιτήσομε να σταματήσει το φαγοπότι τώρα.

Αλλά τονίζω ότι στην ιεράρχιση προηγούνται οι διεθνείς πειρατές, κι όχι ο μικρομπακάλης που κλέβει το ΦΠΑ για να πληρώσει τα υπέρογκα δημοτικά του τέλη, γιατί όπως λέει κι ο ποιητής, «Θάνατος ο αστυνόμος που διπλώνει για να ζυγίση μια "ελλιπή" μερίδα».

Αλέξανδρος Ι. Κατσανεβάκης
Χανιά, 19-6-2011

Υ.Γ. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε ή να συζητήσετε αυτές τις σκέψεις με τους φίλους σας ή τους φατσόφιλούς σας, και να αρχίσουμε να συζητάμε επί της ουσίας, θα ήμουν υπόχρεος."

Ανοιχτή Επιστολή στην Πλατεία

Το παρακάτω κείμενο είναι του κ.Κατσανεβάκη. Έχει δημοσιευτεί ξανά αλλά σβήστηκε από "λάθος" του συστήματος ή .... ? Το αναδημοσιεύω με το δικό μου κωδικό, γιατί οι ελεύθεροι κωδικοί έχουν καταργηθεί. 



Ανοιχτή Επιστολή στην Πλατεία 

 του Αλέξανδρου Ι. Κατσανεβάκη

Από την πρώτη μέρα στην Πλατεία άρχισα να σκέφτομαι ότι η άμεση Δημοκρατία απαιτεί ιώβεια υπομονή. Ο χρόνος (16η προς 17η μέρα) σε συνδυασμό με την αδιάλειπτη παρουσία στην Πλατεία της Αγοράς στα Χανιά, αποδεικνύει ότι αυτή ήταν μια σωστή σκέψη.

Καταρχήν διώξαμε τους εκπρόσωπους των κομμάτων. Απόλυτα λογικό. Η σημερινή κυβέρνηση που θα γραφτεί στην ιστορία ως Πα.Σο.Κ. Ε.Π.Ε. (εταιρία περιορισμένης ευθύνης) είναι άδικη, ασυντόνιστη, αναποτελεσματική και δέσμια των διαφόρων συντεχνιακών συμφερόντων που συνιστούν την εκλογική της πελατεία. Είναι κατώτερη των περιστάσεων, όπως κατώτερο των περιστάσεων είναι και το σύνολο του κατεστημένου πολιτικού συστήματος, που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά. Εξαιρέσεις μεμονωμένων προσώπων, όπου υπάρχουν, απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Μετά διώξαμε τους δημοσιογράφους. Είναι αστείο να αρνείσαι δημοσιότητα όταν σου παρέχεται δωρεάν, αλλά επειδή είμαστε Αγανακτισμένοι και με τα ΜΜΕ που σαν απόκοσμες βδέλλες απομυζούν, κάθε βράδυ στις οχτώ, τα υπολείμματα της ικμάδας μας, αυτή η πρόταση έστω κι ως συμβολική πράξη επίσης ακούστηκε λογική.
Ύστερα όμως, από τη μεγάλη φόρα που είχαμε πάρει, αρχίσαμε να γλιστράμε πάνω στη γλίτσα της ανοησίας. Διώξαμε τους φωτογράφους. Σε πια στιγμή της ιστορίας μετά την εφεύρεση της δαγεροτυπίας έλειψαν οι φωτογράφοι? Από την Κρονστάνδη στα 1921 ως την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου έχομε φωτογραφίες. Από την Πλατεία Αγοράς στα Χανιά του 2011 δε θα έχομε, γιατί αυτό αποφασίσαμε ή τουλάχιστον σιωπήσαμε κι αφήσαμε έτσι να αποφασιστεί.
Μετά μας ενόχλησε η Ελληνική σημαία. Είναι η σημαία που επί Χούντας, όταν ήμουν μαθητής στο δημοτικό σχολείο, κάθε πρωί παρακολουθούσαμε νυσταγμένοι την έπαρσή της και κάθε απόγευμα, βαριεστημένοι παρατασσόμασταν για την υποστολή. Αλλά είναι και η σημαία που υψώθηκε στο φρούριο του Φιρκά το 1913, όταν η Κρήτη έγινε ελληνική. Ή αν θέλετε, γιατί τα προηγούμενα μπορεί να είναι ψιλά γράμματα για κάποιους νεώτερους, είναι η σημαία με την οποία είχαν τυλιχτεί οι Έλληνες ποδοσφαιριστές πανηγυρίζοντας μαζί με όλη την Ελλάδα το Euro του 2004.
Κι όταν ήρθαν την περασμένη Κυριακή καμιά εικοσαριά μαυροπουκαμισάδες από τον Αποκόρωνα με Ελληνικές σημαίες, έστω κι αν στην παρέα τους ήταν και κάποιοι ανεγκέφαλοι που αυτοαποκαλούνται Ελληναράδες ή Υπερπατριώτες ή δεν ξέρω πώς -κι ούτε μ’ ενδιαφέρει- διακηρύξαμε με ουρλιαχτά μπαμπουίνων ότι δεν είμαστε Αγανακτισμένοι, αλλά ότι είμαστε ένας όχλος παρομοίου διανοητικού επιπέδου με αυτή τη θλιβερή μειοψηφία. Αντί να δώσουμε το λόγο στους φασίστες για να φανεί η γύμνια της σκέψης τους και να διασκεδάσουμε και λιγάκι, προτιμήσαμε να τρομάξομε με την «επαναστατικότητά» μας και με την «οργή» μας, τις άνεργες μανάδες που είχαν κατέβει μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους να ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας ενάντια στο ξεπούλημα που επιχειρεί η «Πα.Σο.Κ. Ε.Π.Ε.» και οι λοιποί συνεργάτες του κατεστημένου πολιτικού συστήματος. Στοιχηματίζω ότι κάποιοι τρίβανε τα χέρια τους από χαρά εκείνο το βράδυ.
Ό,τι έγινε, έγινε. Χθες ήμασταν πολύ λιγότεροι, και αύριο-μεθαύριο, εφόσον συνεχίσομε αυτό το βιολί, θα είμαστε ακόμα λιγότεροι, μέχρι να μεταφερθούμε -όσοι από μας αντέξομε να επιμένομε ότι η άμεση Δημοκρατία χρειάζεται την υπομονή μας- για να κάνομε τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μας για το φτηνό ξεπούλημα, σε κανένα ευρύχωρο τεσσάρι διαμέρισμα με μεγάλες βεράντες. Εν τω μεταξύ η «Πα.Σο.Κ. Ε.Π.Ε.» και συνεργάτες, που ακριβώς εκεί ποντάρουν, θα κάνουν απερίσπαστα τις μπίζνες τους.
Υπάρχουν μεγάλα θέματα. Υπάρχει το θέμα του χρέους. Υπάρχει το θέμα του ελλείμματος. Υπάρχει το θέμα της «καλλικρατειας» περιφέρειας που με σαθρά διαθέσιμα μέσα βουλιάζει σε ακόμα μεγαλύτερη παρακμή. Υπάρχει το θέμα του πάρτι σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης που συνεχίζεται απρόσκοπτα εις βάρος των μονίμων υποζυγίων που δεν έχουν ακόμα μείνει άνεργοι. Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να ιεραρχηθούν και να αρχίσουν να μετουσιώνονται σε συγκεκριμένες προτάσεις.
Σε προηγούμενο σχόλιό μου προσπαθούσα να εξηγήσω γιατί πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η διαχείριση του ελλείμματος για να ακολουθήσει η διαπραγμάτευση του χρέους, αλλά αυτού του είδους οι αναλύσεις είναι δουλειά των οικονομολόγων κι εγώ δεν είμαι τέτοιος.
Προτιμώ να συζητήσουμε και να διατυπώσουμε συγκεκριμένες προτάσεις προς την «Πα.Σο.Κ. Ε.Π.Ε.» χωρίς επ’ουδενί λόγο να ζητάμε εκλογές προκειμένου να χαθεί κι άλλος χρόνος, κι άλλοι πόροι, ώστε να αποκτήσουμε τη «Ν.Δ. Ε.Ε.» (ετερόρρυθμο εταιρία) ή την «Οικουμενική Α.Ε.» (ανώνυμη εταιρία)
Δε θέλω να γίνει «κούρεμα» του χρέους, δε θέλω να με λένε «πτωχό», θέλω να πληρωθούν, αν το δικαιούνται, οι δανειστές μας με δίκαιη πληρωμή και θέλω να πληρωθοὐν από τη Goldman Sachs, τη HDW και τους λοιπούς. Και καθόλου δεν ξεχνάω όλους τους ντόπιους συνεργάτες τους, δοσίλογους και μιζαδόρους, αλλά αυτοί είναι η μαρίδα. Προέχει η ιεράρχηση των στόχων. Θυμάμαι ότι το πρώτο σκάνδαλο «Siemens» καταγράφτηκε στα πρακτικά της ελληνικής Βουλής του 1954. Θέλω να δω τους ομολογιούχους, είτε τράπεζες είναι αυτές είτε ασφαλιστικά ταμεία είτε ιδιώτες αποταμιευτές, να στρέφονται όχι κατά του ελληνικού δημοσίου αλλά να συνεργάζονται μαζί του κατά αυτών των υπερεθνικών πειρατών, στη βάση της νομοθεσίας περί αδικαιολόγητου πλουτισμού. Επίσης θέλω να πονηρευτούν κι άλλοι λαοί από ένα ελληνικό παράδειγμα και ακόμα θέλω να σταματήσω να ζηλεύω τους Ισλανδούς που έκαναν δημοψήφισμα και είπαν «όχι».
Έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για τον λογιστικό έλεγχο του ελληνικού χρέους. Αυτή η προσπάθεια θα αποκτήσει νόημα μονάχα αν γίνει θεσμός. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να γίνει θεσμός: Να μαζευτούν 500 χιλιάδες, ένα εκατομμύριο υπογραφές και να πάει κάποιος, δε με ενδιαφέρει ποιος, στη Βουλή ή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να του παραδώσει το ψήφισμα, απαιτώντας τη θεσμοθέτηση ενός λαϊκού αιτήματος για το λογιστικό έλεγχο του χρέους. Πριν από δεκαεπτά μέρες πίστευα ότι αυτό είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Βλέποντας από την τηλεόραση τον κόσμο που μαζεύεται κάθε μέρα στην πλατεία Συντάγματος κι αλλού έχω αρχίσει να πιστεύω ότι ο στόχος δεν είναι ουτοπικός.
Έχουν μαζευτεί μόλις 40.000 υπογραφές. Απαιτούνται, λοιπόν, τουλάχιστον 460.000 υπογραφές ακόμα για να μπορέσουμε να απαιτήσουμε τη θεσμοθέτηση του λογιστικού έλεγχου. Μπορείτε να υπογράψετε ηλεκτρονικά κι εσείς στη διεύθυνση
http://www.gopetition.com/petition/43171.html
Μπορείτε ακόμα, αν θέλετε, να το πείτε και στους φίλους και τους δικούς σας. Ας ανοίξομε και βιβλία υπογραφών σε κάθε πόλη, σε κάθε πλατεία, σε κάθε χωριό για εκείνους που δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Ας πάμε και πόρτα-πόρτα, αν χρειαστεί. Συν Αθηνά και χείρα κίνει.
Εν τω μεταξύ:
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι τo να υποθηκεύεις ή να πουλάς εθνική περιουσία είναι κάτι σαν εθνικό σπορ στη χώρα το αχόρταγων λωτοφάγων, την Ελλάδα. Αλλά όταν γονυπετής ετοιμάζεσαι να πουλήσεις κάτω από τις σημερινές συνθήκες της «αγοράς», τότε μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να χαρακτηριστεί αυτή η αγοραπωλησία: εθνική μειοδοσία.
Οι δανειστές ζητάνε εγγυήσεις για νέα δάνεια, κι αυτό –αν θέλομε να αφήσομε κατά μέρος την άσκοπη επαναστατική γυμναστική- είναι, υπό τις παρούσες συνθήκες, απόλυτα λογικό. Να τους εκχωρήσουμε, λοιπόν, τις απαιτήσεις μας από τις εκκρεμείς πολεμικές αποζημιώσεις και τις μελλοντικές αξιώσεις, όπως θα στοιχειοθετηθούν, απέναντι στους διάφορους που λυμαίνονται εδώ και δεκαετίες τις κρατικές προμήθειες, τα δημόσια νοσοκομεία, τις τηλεπικοινωνίες, τα δημόσια έργα. Και μετά, με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και από μηδενική βάση, παράλληλα με το λογιστικό έλεγχο, να συζητήσομε πώς θα αυξηθούν τα έσοδα με την πάταξη –κατ’ αρχήν- της μεγάλης φοροδιαφυγής και πώς θα μειωθούν τα έξοδα με την περιστολή της σπατάλης στο πάρτι του κρατικοδίαιτου παρασιτισμού και της διαφθοράς που συνεχίζεται απρόσκοπτα.
Αλέξανδρος Ι. Κατσανεβάκης
Χανιά 10-6-2011

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ελευθερία είναι αυτό που περιμένουμε να 'ρθει

Το ό,τι η πλατεία αλώθηκε οριστικά από τους ρεβασινστές πωλητές ιδεών, που από την πρώτη μέρα είχαν δείξει τις προθέσεις τους, δε χρειάζεται να το αποδείξω. Το ομολογούν πλέον όλοι και το βλέπει όποιος δεν είναι τυφλός. Ο κόσμος έχει φύγει, οι ίδιοι είναι χαρούμενοι που επιτέλους επέβαλλαν την ιδεολογική καθαρότητα που επεδίωκαν από την αρχή κι οι αντιδραστικοί που από την αρχή έλεγαν ότι "η πλατεία είναι άντρο αριστερών κι αναρχικών που μισούν τη σημαία και τους πατριώτες", είναι ακόμη πιο χαρούμενοι γιατί τώρα δε χρειάζεται να λένε πια ψέματα: έτσι είναι. Και σαν να μη μας φτάνανε αυτοί, τώρα έχουμε και νέους "επίδοξους σωτήρες", τύπου Καζάκη.
Η τελευταία φορά που ήρθα στην πλατεία ήταν μια αληθινά τραυματική εμπειρία! Όχι μόνο είχε χαθεί η μαζικότητα και ο ενθουσιασμός των πρώτων ημερών, όχι μόνο ήταν μια μίζερη σύναξη, όχι μόνο υπήρχε ένα κλίμα... "λογοκρισίας" ("μίλα, αλλά πρόσεξε τι θα πεις"!), αλλά εκτός από το καπελάκι της δικής τους ιδεολογίας, οι "αρχηγοί" της πλατείας (ναι, υπάρχουν "αρχηγοί" πλέον) μας φορέσανε και την καπελαδούρα των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, δήθεν στα πλαίσια της ένωσης του αγώνα των "αγανακτισμένων" με τους απεργιακούς αγώνες των εργαζομένων. Φυσικά, είναι αυτονόητο ότι οι "αγανακτισμένοι" συμπαραστέκονται στον αγώνα για δημόσια ΔΕΗ, όπως και σε κάθε αγώνα για να μην πουληθεί τίποτα από τη δημόσια περιουσία που απέμεινε. Δεν είναι όμως καθόλου δεδομένο ότι πρέπει να δώσεις "βήμα" στους επαγγελματίες συνδικαλιστές. Αν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ήθελαν να έρθουν στην πλατεία να μας μιλήσουν για τον αγώνα τους, θα το είχαν κάνει εδώ κι ένα μήνα. Αλλά δεν το έκαναν.
Αφού οι συνδικαλιστές -λειτουργώντας ουσιαστικά ως απολογητές του υπάρχοντος μοντέλου λειτουργίας της ΔΕΗ, ως κερδοφόρου επιχείρησης- μας είπαν καταπληκτικά πράγματα στα οποία δεν θα επεκταθώ γιατί είναι εκτός θέματος αυτού του ποστ (ότι η ΔΕΗ πληρώνει "ρήτρα περιβάλλοντος, άρα δεν πειράζει που προκαλεί μόλυνση, ότι δεν έχει αποδεοχτεί πως τα υπερβολικά αυξημένα ποσοστά καρκίνου και ασθενειών του αναπνευστικού στην Πτολεμαΐδα, οφείλονται στη μόλυνση που προκαλεί η ΔΕΗ, ότι η ΔΕΗ οφείλει να έχει κέρδη άρα δεν μπορεί να μην κόβει το ρεύμα σε όσους αδυνατούν να το πληρώσουν) και δεν μας είπαν πολλά άλλα (όπως ότι η ΔΕΗ αύξησε την τιμή του ρεύματος στις οικιακές και μικρές καταναλώσεις και τη μείωσε στις μεγάλες επιχειρήσεις), ξεκίνησε η συζήτηση στην πλατεία.
Πραγματικά ένιωθα ότι παίρνω μέρος σε μια παράσταση θιάσου "θεάτρου παραλόγου"! Οι "αρχηγοί" της πλατείας που παίρναν το λόγο χαιρετίζανε τη μαζική συμμετοχή! Κι ας μην είμασταν πάνω από 100 άτομα, οι μισοί από αυτούς ήταν από τη ΔΕΗ, ερχόντουσαν πρώτη φορά και μάλλον δεν θα ξανάρθουν! Είχαν παρατάξει τα στρατεύματά τους στην αριστερή πλευρά (εκεί που κάθονται πάντα) και πίσω από το μικρόφωνο, δημιουργούσαν το ανάλογο "κλίμα", ανάλογα με το αν τους άρεσαν ή όχι αυτά που έλεγε ο εκάστοτε ομιλητής. Φυσικά, δεν υπήρχαν πολλοί ομιλητές που να διαφωνήσουν μαζί τους. Δεν υπήρχαν πολλοί ομιλητές που να μην είναι "δικοί τους". Όσος κόσμος υπήρχε στην πλατεία που ήταν "ανένταχτος" (και ήμασταν πολύ λίγοι αυτοί) αντιλαμβανόταν ότι είναι άσκοπο να μιλήσει ή ένιωθε το αρνητικό κλίμα και δεν τολμούσε. Ήταν μια συζήτηση παρωδία, όπως και πολλές άλλες τις τελευταίες μέρες.
Το δίλημμα που είχα μέχρι τότε, ήταν αν πρέπει να σταματήσω να πηγαίνω πια στην πλατεία νομιμοποιώντας με την παρουσία και τη συμμετοχή μου τον εκφυλισμό του κινήματος ή πρέπει να προσπαθήσω με προτάσεις, ιδέες και μέσα από συμμετοχή σε ομάδες εργασίας, ώστε να επανακτήσει η πλατεία τον αρχικό της χαρακτήρα. Αν δηλαδή θα πρέπει να διεκδικήσω το να γίνει πράξη αυτό που λέει ξεκάθαρα η διακήρυξη: δεν καθοδηγούμαστε από κανέναν...
Εκείνη την ημέρα όμως κατάλαβα ότι αυτό το δίλημμα δεν έχει νόημα. Γιατί ο δικός μου σκοπός, δεν είναι να "νικήσω" κάποιους αόρατους "ιδεολογικούς αντιπάλους". Δεν είναι να περάσω τις ιδέες και τις απόψεις μου στην πλατεία. Δεν είναι να είμαι "αρχηγός", "καθοδηγητής", "πρωτοπορία". Είναι απλά να είμαι ένας από τους πολλούς - μαζί με τους πολλούς. Και οι "πολλοί" δεν υπάρχουν πια στην πλατεία...
Αν επιμείνω να έρχομαι στην πλατεία, το μόνο που θα καταφέρω θα είναι να γίνω σαν κι αυτούς που με διώξανε από την πλατεία. Κι αυτοί για κάποιες ιδέες προσπαθούν, για να περάσουν τις απόψεις τους. Το να προσπαθώ να περάσω κι εγώ τις δικές μου, ερήμην του κόσμου που δεν συμμετέχει πια, με κατατάσσει αυτόματα σε μια κατηγορία "πρωτοπόρων", ιδεολογικής "εμπροσθοφυλακής". Τη μάχη ενάντια στην καπηλεία και την κηδεμόνευση  της πλατείας, έπρεπε να τη δώσει ο κόσμος με τη μαζική συμμετοχή του και τη σκέψη του. Δεν το έκανε. Αν το κάνω εγώ -μαζί με κάποιους άλλους που συμφωνούν μαζί μου- τότε θα είμαι εγώ που θα επιβάλλω την κηδεμονία μου στην πλατεία. Βέβαια, θα είναι για "καλό", για να φέρουμε τον κόσμο πίσω στην πλατεία. Βέβαια... Αλλά, η χρήση και μόνο της φράσης "να φέρουμε τον κόσμο" δείχνει ότι θα είμαστε οι αρχηγοί του. Οι καθοδηγητές! Οι μπροστάρηδες! Μακρυά από μένα αυτά!
Πίστεψα σε αυτό το κίνημα γιατί ακριβώς δεν χρειάστηκε κανείς να "φέρει" τον κόσμο! Ήρθαμε μόνοι μας, συναντηθήκαμε μόνοι μας, καταφέραμε πολλά ωραία πράγματα μόνοι μας. Το να επιστρέψουμε στο να έχουμε την ανάγκη "να μας φέρνουν", είναι τεράστιο πισωγύρισμα. Είναι παραδοχή ότι χρειαζόμαστε αρχηγούς. Αν είναι έτσι, τότε ποιο το νόημα? Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι επίδοξοι "αρχηγοί" και "μπροστάρηδες". Δεν θέλω να είμαι σαν κι αυτούς.
Την πρώτη μέρα που ήρθα στην πλατεία, δεν θα την ξεχάσω για όλη μου τη ζωή! Μέσα στην αμηχανία της απραξίας, του "τι κάνουμε τώρα", υπήρχε διάχυτη μια μαγεία. Η μαγεία των ανθρώπων που συναντιούνται, που ενώνονται. Που θέλουν να είναι ο ανεξάρτητοι αλλά και όλοι μαζί. Όλοι για έναν κι ένας για όλους! Η μαγεία μιας απελευθέρωσης, που όμοιά της μόνο ένας μεγάλος έρωτας μπορεί να σου προσφέρει!
Αλλά κι οι πιο μεγάλοι έρωτες κάποτε τελειώνουν. Κι είναι κρίμα να αφήνουμε να εκφυλιστούν σε μια άθλια ρουτίνα, σε μια συνήθεια κι ακόμα χειρότερα, σε καταναγκασμό. Καταλαβαίνω, ότι όποιος βρεθεί μέσα στον ολόδροσο, πολύχρωμο κήπο ενός τέτοιου έρωτα, είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψει στην έρημο της μοναξιάς. Αλλά είναι καλύτερο αυτό, από το να αφήσει τον κήπο του να γίνει έρημος. Εξάλλου, όποιος έχει ζήσει έναν τέτοιο έρωτα, η ζωή του ποτέ πια δεν θα είναι έρημος. Γιατί ξέρει πια ότι ο έρωτας υπάρχει κι ότι αυτός μπορεί να ερωτευθεί. Παράφορα. Σκοτώνοντας το "εγώ" του, μόνο και μόνο για να ενωθεί με τον άλλον. Αν το έκανε μια φορά, μπορεί να το ξανακάνει όσες χρειαστεί. Μπορεί να ξαναερωτευτεί.
Προς αναμονή του επόμενου έρωτά μας λοιπόν. Που κάτι μου λέει, ότι θα έρθει πολύ σύντομα!

Απορίες...

α) Γιατί δεν έχει γίνει καμιά ανάρτηση εδώ και 11 μέρες? Αν οι διαχειριστές δεν έχουν το χρόνο να ασχοληθούν όπως πρέπει με το μπλογκ, γιατί δεν παραδίδουν σε άλλους?
β) Γιατί σβήστηκαν οι δυο "ελεύθεροι" κωδικοί που υπήρχαν ώστε να μπορεί να κάνει αναρτήσεις όποιος θέλει? Δηλ। όχι μόνο δεν ασχολείστε με το μπλογκ αλλά εμποδίζετε και τους άλλους να το κάνουν!
γ) Γιατί δεν δημοσιεύετε γράμμα αναγνώστη που έχει σταλεί στο μπλογκ από τις 20 Ιούνη?

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Πρακτικά ανοιχτής συνέλευσης 13/06/2011

Στη σημερινή συνέλευση είχε ως θεματική τα εξής ζητήματα:1) τη δράση μας μετά την απεργία, περικύκλωση της περιφέρειας ή συνέλευση με τους εργαζόμενους, 2) την κατάρτιση εβδομαδιαίου προγράμματος δράσεων, 3) τη δομή του κινήματος και της συνέλευσης. Επιπλέον προτάθηκαν διάφορες δράσεις και ορίστηκε συγκεκριμένο ραντεβού για τον προαποφασισμένο αποκλεισμό της Τράπεζας της Ελλάδος στις 14/6 στις 7.15 στην Αγορά. Λόγω μικρής συμμετοχής κόσμου η συνέλευση δεν είχε καταληκτικό χαρακτήρα για τα άνωθεν ζητήματα πέραν της δράσης ανήμερα της απεργίας. Αποφασίστηκε τα υπόλοιπα ζητήματα να συζητηθούν διεξοδικότερα στη συνέλευση στις14/6 όπου και να παρθούν οι αποφάσεις ανεξαρτήτως μαζικότητας

α) ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ:

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 15/6

Ακούστηκαν οι εξής θέσεις:

- Όταν θα βγούν οι εργατοπατέρες να μην τους αφήσουμε να μιλήσουν. Υστερα να πορευτούμε με τα υπόλοιπα μπλοκ και να καταλήξουμε στην Περιφέρεια, όπου να γίνει και συνέλευση.

- Ας καταλήξουμε σε συγκερασμό δράσεων για περικύκλωση της Περιφέρειας και συνέλευση με τους εργαζόμενους.

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

Ακούστηκαν οι εξής θέσεις:

- Κατατέθηκε χθες μία ολοκληρωμένη πρόταση για εβδομαδιαίο πρόγραμμ

Δευτέρα:θεματική συζήτηση Τρίτη: προβολή με βάση την αντίστοιχη εβδομαδιαία θεματική Τετάρτη: σύνταξη κειμένου με βάση τη θεματική Πέμπτη:πορεία Παρασκευή: μοίρασμα στην πόλη Σάββατο: μοίρασμα στην πόλη Κυριακή: αποφασιστική συνέλευση

- Συμφωνώ απόλυτα με την εβδομαδιαία πορεία, θα ενθαρρύνει τον κόσμο. Θετικές επίσης και διάφορες προτάσεις για συλλογική κουζίνα, ανταλλακτικό παζάρι κτλ. Στην αργεντινή σε περίοδο κρίσης άνθισαν τα κινήματα αλληλεγγύης. Χρειαζόμαστε ζωντάνια, μουσική, φαγητό, κτλ.

- Χρειάζεται ένα πρόγραμμα μερικών ημερών, αλλά δεν είμαστε σχολείο για να έχουμε πρόγραμμα εβδομαδιαίο, είμαστε ένα δυναμικό κίνημα.

- Υποτιμάμε το ρόλο του κινήματος οι οικονομολόγοι δεν είναι το βασικό, το πολιτικό είναι αυτό που ορίζει τις ζωές μας.

- Για να προχωρήσουμε χρειαζόμαστε την επιστήμη. Το σύστημα έχει την κυριαρχία γιατί αξιοποιεί την επιστήμη προς την κατεύθυνση που θέλει, χρειαζόμαστε τη δύναμη της γνώσης του τρόπου που κινούνται για να τους ανατρέψουμε.

- Σε σχέση με την πορεία δε νομίζω ότι είναι βοηθητική η πορεία σε εβδομαδιαία βάση, θα κουράσει και θα απογοητεύσει.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Ακούστηκαν οι εξής θέσεις:

- Το ζήτημα δεν είναι πόσος κόσμος είμαστε, αλλά τι συζητάμε. Βασικό θα ήταν να γίνεται κουβέντα για το πώς θα ζήσουμε. Μιλάμε για τη συνέλευση, εγώ βάζω ζήτημα δομής. Πρέπει να εκλέξουμε ένα συντονιστικό και να διαλύσουμε τις επιμέρους ομάδες.

- Τις τελευταίες δύο βδομάδες παρακολουθώ τη συνέλευση και α ήθελα να κάνω κάποια σχόλια σε σχέση με το γιατί ο κόσμος έχει ατονήσει. Δεν έχουμε θέσει έναν πολιτικό στόχο, ένα στόχο προοπτικής. Δεν έχουμε ένα σαφές πολιτικό στίγμα.

- Κάποια σχόλια επί της διαδικασίας. Να αναρτώνται οι αποφάσεις, να εισηγείται ο συντονιστής με τα προηγούμενα που έχουν ειπωθεί. Να διαβάζονται οι προτάσεις που εκκρεμούν

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

Ακούστηκαν οι εξής θέσεις:

- Σε περίπτωση που ψηφιστεί το μακροπρόθεσμο να συγκροτήσουμε το κίνημα «Δεν πληρώνω φόρους».

- Να οργανώσουμε εναλλακτικές δράσεις, ανταλλαγές προϊόντων. Δεν περιμένουμε τις λύσεις από άλλους πρέπει να σκεφτούμε πως θα οργανωθούμε. Ας δούμε τι δουλειές έχει ο καθένας του τη μέρα και ποιες από αυτές μπορούμε να τις μεταφέρουμε στην πλατεία.

- Να φτιαχτεί ένας πίνακας ανακοινώσεων στο κέντρο της πόλης ώστε να αναρτώνται τα υλικά μας.

- Να διοργανώσουμε συλλογική κουζίνα στην πλατεία, να φέρουμε και μουσική, χρειαζόμαστε ζωντάνια.

- Εκκρεμεί να αποφασίσουμε για αποκλεισμό στην εφορία, πότε θα γίνει και αν θα κάνουμε πορεία ή άλλη δράση την Πέμπτη 16/6 που έχει απεργία το εργατικό κέντρο.

ΣΚΕΨΕΙΣ-ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ «ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ» ΠΟΛΙΤΩΝ

Ακούστηκαν οι εξής θέσεις:

- Να δεσμευτούμε για αύριο, να είμαστε έτοιμοι για το οτιδήποτε, 7.15 ραντεβού στην αγορά.

- Είμαι πολύ τσαντισμένος δε βλέπω πλέον γερόντια, άνεργους, υπαλλήλους της ΔΕΗ, κτλ. Μήπως πρέπει να αλλάξουμε ρότα, έχουμε καταντήσει η πλατεία της μιζέριας. Πρέπει να αναλάβουμε δράση.

- Υπήρξε μια διαμαρτυρία στη χθεσινή συνέλευση επειδή δε διαβάστηκαν τα κείμενα της ομάδας αντιπληροφόρησης. Υπήρχε δίκιο σε αυτό απλά ήταν κάτι που αμέλησε η κοπέλα που το είχε αναλάβει, ήταν αμέλεια λόγω απειρίας, δεν υπήρχε σκοπιμότητα. Εδώ υπάρχει ένα ελεύθερο μικρόφωνο που ο καθένας μπορεί και πρέπει να εκφραστεί. Τα παιδιά που ήταν χθες καλώς διαμαρτυρήθηκαν, απλά να καλέσω όλους μας να είμαστε πιο ενεργοί και συμμετοχικοί.

- Ακόμα και αν είμαστε λίγοι εδώ, μπορούμε να φωνάξουμε και άλλους, ο καθένας έχει από δυο φίλους.

- Κάποιοι είναι υπεραισιόδοξοι, κάποιοι απογοητεύονται αμέσως. Μία αποτίμηση είναι ότι ο κόσμος είναι μαθημένος εδώ και χρόνια να εκχωρεί διαρκώς τις πολιτικές του ευθύνες σε άλλους. Φαίνεται όμως πως ενδιαφέρεται, ρωτάει να μάθει τι κάνουμε και στα κεντρικά ραντεβού δίνει το παρόν, όπως τις Κυριακές. Άρα τις Κυριακές χρειάζεται να κάνουμε έναν απολογισμό να μπαίνει το στίγμα της εβδομάδας. Μην είμαστε απαισιόδοξοι, πάμε καλά, αρχικά πιστεύαμε ότι δε θα κρατήσει, αλλά είμαστε ακόμα εδώ.

- Σε σχέση με αυτούς που πίστευαν ότι θα φύγουμε νωρίς από την πλατεία κάνουν λάθος. Η αρχική εντύπωση αυτών που το διοργάνωσαν ήταν ότι θα κρατήσουμε πολύ, ότι κάτι θα πετύχουμε.

- Κάποιοι εκφράζονται με τη σιωπή, η σιωπή είναι συνενοχή, κάποιοι εκφράζονται μ την οργή, η οργή είναι απάντηση για τους εχθρούς.

- Βλέπω ότι δεν είμαστε λίγος κόσμος, αλλά ότι δεν υπάρχει βούληση να πάρουμε αποφάσεις.

ΑΠOΦΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

- 15/6 ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 10.00 στην πλ.Αγοράς, με μικροφωνική της συνέλευσης

- Η πορεία α κινηθεί προς την Περιφέρεια για την συμβολική περικύκλωση της

- Ανοιχτή σε συνέλευση με τους εργαζόμενους μετά την πορεία

- Συναυλία τη Τετάρτη 15/6 το απόγευμα στην πλ.Αγοράς με τους Prima Vista.

- Οι υπόλοιπες αποφάσεις θα ληφθούν στη συνέλευση στις 14/6

Χανιά: Αποκλεισμένη η Τράπεζα της Ελλάδος από «αγανακτισμένους»

Το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στα Χανιά παραμένει αποκλεισμένο από τα ξημερώματα από ομάδα «αγανακτισμένων» πολιτών.
Οι καταληψίες έχουν αναρτήσει πανό με το σύνθημα «Αντισταθείτε, δεν πουλάμε, δεν πουλιόμαστε, τους ανατρέπουμε», ενώ παραμένουν ειρηνικά στην είσοδο της Τράπεζας στην οποία δεν γίνονται συναλλαγές.
Μέχρι στιγμής η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική.
Πάντως οι «αγανακτισμένοι» δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τον αποκλεισμό μέχρι την λήξη του ωραρίου συναλλαγών.
Πηγή: www.flashnews.gr

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από το ιστολόγιό μας!

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την εξαφάνιση κειμένων από το μπλογκ "αγανακτισμένοι στα Χανιά"! Οι διαχειριστές κοιτούν ο ένας τον άλλον με μισό μάτι κι όλοι οι υπόλοιποι ψάχνουν τους διαχειριστές για να τους βγάλουν το μάτι (καλύτερα να τους βγάλουν το μάτι παρά το όνομα). Στο μεταξύ, κάποιος ανόητος αλητοχάκερ, που δεν έχει άλλη δουλειά από το να καταστρέφει δημιουργίες άλλων, μας παρακολουθεί και κρυφογελάει. Αλλά, γελάει καλύτερα όποιος γελάει φανερά!
Θα ξαναπώ, ότι αυτό το μπλογκ δεν ανήκει σε κανέναν κι επομένως δεν τίθεται θέμα  λογοκρισίας. Όλες οι γνώμες είναι δεκτές, αρκεί να μην προάγουν το ρατσισμό και το φασισμό, να μη βρίζουν και προσβάλλουν άτομα που βρίσκονται ανάμεσά μας (επιτρέπεται να βρίζουν άτομα της εξουσίας) και να μην προτρέπουν σε πράξεις βίας. Οι διαχειριστές ζητούν συγνώμη και δηλώνουν ότι δεν έχουν καμιά σχέση με αυτή την ανοησία. Για την προστασία του μπλογκ - κι επειδή φαίνεται πως ο αλητοχάκερ που έσβησε τα κείμενα έχει προηγούμενα με κάποιον εκ των διαχειριστών- οι διαχειριστές πολύ σύντομα θα αντικατασταθούν.

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Περικύκλωση βουλής 15/6: λαϊκή απόφαση συνέλευσης Συντάγματος

24 ώρες στο δρόμο!
Δίνουμε τη δική μας ΑΠΑΝΤΗΣΗ στο ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ
15 Ιουνίου περικυκλώνουμε τη Βουλή
Τώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει το μεσοπρόθεσμο, περικυκλώνουμε τη Βουλή, μαζευόμαστε και μένουμε στο Σύνταγμα.
Όλοι μαζί συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τις κινητοποιήσεις που ξεκινήσανε στις 25 Μάη. Πρώτος σταθμός η γενική απεργία την Τετάρτη 15 Ιουνίου. Δε σταματάμε μέχρι να το πάρουν πίσω.
Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τη Γενική Απεργία και διαδηλώνουμε ειρηνικά. Στις 15 Ιουνίου δεν εργαζόμαστε και δεν καταναλώνουμε. Συντονιζόμαστε με όλους τους πολίτες που θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο μεσοπρόθεσμο, με τους απεργούς και τα σωματεία τους, με τις λαϊκές συνελεύσεις, με τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις σε όλη τη χώρα. Καλούμε τους καλλιτέχνες να πλαισιώσουν την κινητοποίηση, να κατέβουν στους δρόμους μαζί μας και να δώσουν το δικό τους χρώμα. Δίνουμε τρία μεγάλα ραντεβού:
Όλοι την Τετάρτη 15 Ιουνίου στις 7 το πρωί:
1. Μπροστά στη Βουλή.
2. Στο μετρό Ευαγγελισμός.
3. Στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Μέχρι τις 15 Ιουνίου οργώνουμε την Αθήνα για να μεταφερθεί παντού το κάλεσμα της Λαϊκής Συνέλευσης του Συντάγματος. Δίνουμε από τώρα αγωνιστικό ραντεβού για τη μέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου.
Να ακουστεί δυνατά η δική μας φωνή:
ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Συντάγματος
11 Ιουνίου 2011

Εξώδικο από πολίτες των Χανίων προς Χανιώτες βουλευτές

Η ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ απέστειλε εξώδικο διαμαρτυρία προς τους βουλευτές Χανίων καθιστώντας τους υπεύθυνους για τις συνέπειες του Μνημονίου 2 επί του Ελληνικού Λαού. 

Τους καλεί να μην το ψηφίσουν και να εκπροσωπήσουν τα πραγματικά συμφέροντα των πολιτών που τους έστειλαν στον κοινοβούλειο για να υπερασπίζουν τα συμφέροντα του Λαού και του Έθνους. Τους τονίζουν δε ότι αν δεν το πράξουν αναλαμβάνουν στο ακέραιο τις ευθύνες τους, για τις οποίες θα κληθούν να απολογηθούν. 

Σας παραθέτουμε την εξώδικο διαμαρτυρία: 


ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΧΑΝΙΩΤΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΛΛΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣ
1) ΒΑΛΥΡΑΚΗΝ ΙΩΣΗΦ
2) ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΝ ΕΥΤΥΧΙΟΝ ΚΑΙ
3) ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΝ, Βουλευτές ΠΑ.ΣΟ.Κ Νομού Χανίων Κρήτης.


Κοινοποιούμενη και προς τον Βουλευτή Χανίων Χρήστο Μαρκογιαννάκη, παρά το ότι, τον Μάιο 2010 , ως βουλευτής Χανίων της Ν.Δ δεν ψήφισε το Ν. 3845/2010, προς γνώσιν του και δια πάσαν νόμιμον συνέπειαν.

Κυρία και κύριοι Βουλευτές του νομού Χανίων,

Εσχάτως γίνεται πολύς λόγος για το αν θα πρέπει να πωλείται ή να αξιοποιείται με άλλους τρόπους (μίσθωση, παραχώρηση χρήσης για εκμετάλλευση, κλπ) η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου.


Η συζήτηση αυτή είναι, δυστυχώς, άνευ αντικειμένου, διότι το σύνολον της δημοσίας περιουσίας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος είναι δεσμευμένα και ελέγχονται από τους δανειστές μας, τις Χώρες της Ευρωζώνης και το Δ.Ν.Τ, όπως τούτο τεκμηριώνεται από τα παρακάτω συνοπτικώς εκτιθέμενα:

1. Σύμφωνα με τις πολύπλοκες δικολαβικού χαρακτήρα διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 της από 8.5.2010 «Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης» μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των άλλων δεκαέξι χωρών της Ευρωζώνης, ολόκληρη η κινητή και ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου είναι δεσμευμένη για την εξυπηρέτηση του δανείου και όσο αυτό υπάρχει.

2. Η αποδέσμευση της δημοσίας περιουσίας δεν είναι ούτε θα είναι ορατή, όσο δε θα είναι ορατή η αποδέσμευση της χώρας μας από το δάνειο.

3. Από το πραγματικό νόημα των διατάξεων του άρθρου 4 παρ. 2 της Σύμβασης προκύπτει ότι : (α) η Ελλάδα δεσμεύεται με ολόκληρη την κινητή και ακίνητη περιουσία της απέναντι στους Δανειστές της Σύμβασης, (β) δεν μπορεί να διασφαλίσει κανέναν άλλο δανειστή με ενέχυρο, υποθήκη ή άλλου είδους εγγύηση, ώστε να αποκτήσει εκείνος προτεραιότητα απέναντι σ’ αυτούς, και (γ) όποια άλλη αξιοποίηση ή εκποίηση επιτρέπεται με βάση τις ειδικές διατάξεις του άρθρου 4 της Σύμβασης, θα είναι εις όφελος των Δανειστών.

4. Το περιεχόμενο της δέσμευσης της εθνικής περιουσίας δεν είναι εκ των προτέρων γνωστό. Αυτό καθορίζεται – ουσιαστικά επιβάλλεται από τους Δανειστές – με το «Μνημόνιο Συνεννόησης» της 3.5.2010, που αποτελεί διεθνή σύμβαση βάσει της « Συμβάσεως Δανειακής Διευκόλυνσης», και με τα μέχρι σήμερα και τα μελλοντικά «επικαιροποιημένα Μνημόνια», που αποτελούν επίσης διεθνή σύμβαση, με βάση το Προοίμιο του « Μνημονίου Συνεννόησης» που τα προβλέπει. Με βάση αυτή την πρόβλεψη, οι Δανειστές έχουν το δικαίωμα να προσαρμόζουν συνεχώς στα δικά τους συμφέροντα τα μέσα και τους τρόπους επιβολής της βασικής Σύμβασης Δανειοδότησης, χωρίς να ξέρει η Ελλάδα και ο Ελληνικός Λαός ποιο περιεχόμενο θα αποκτήσουν οι δεσμεύσεις τους στο μέλλον.

5. Οι διατάξεις αυτές του άρθρου 4 έχουν ως συνέπεια ότι : (α) κάθε αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων ( ακινήτων, ακτών, υπόγειων και υποθαλάσσιων πηγών εθνικού πλούτου, αρχαιολογικών χώρων κ.λπ.), μετοχών, ομολόγων και άλλων αξιογράφων και δικαιωμάτων θα γίνεται εις όφελος του δανείου και, επομένως, μόνο με συγκατάθεση της Τρόικα, (β) Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί να προβεί σε καμιά αξιοποίηση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου υπέρ της ανάπτυξης ή υπέρ του ελληνικού λαού, παρά μόνο εις όφελος των Δανειστών, ( γ) η Ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί, χωρίς τη συναίνεση των Δανειστών της, να συνάψει οποιαδήποτε οικονομικού αντικειμένου σύμβαση με τρίτη χώρα ή οργανισμό χωρίς την έγκριση των Δανειστών της Συμβάσεως και (δ) ποια θα είναι η μορφή αξιοποίησης: πώληση, μακροχρόνια παραχώρηση εκμετάλλευσης, μίσθωση, πώληση μετοχών ή ομολόγων του δημοσίου ή εταιρείας αξιοποίησης περιουσίας του Δημοσίου κλ.π., θα εξαρτάται από την τυπική ή άτυπη συναίνεση των Δανειστών.

Και αν ακόμη θεωρηθεί η Ελλάδα ελεύθερη να ορίσει τον τρόπο ή τη μορφή (με πώληση, μίσθωση, παραχώρηση κ.λπ.) αξιοποίησης της περιουσίας της, το προϊόν της αξιοποίησης αποτελεί και θα αποτελεί δεσμευμένη περιουσία.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι η εξωτερική και οικονομική πολιτική της χώρας είναι απολύτως δεσμευμένη.

6. Εάν οι παραπάνω δανειακές δεσμεύσεις της Ελλάδας συνδυασθούν με την παραίτηση «άνευ όρων και αμετακλήτως» από κάθε ένσταση εθνικής κυριαρχίας και από κάθε άλλη ένσταση, που επίσης περιέχει ως όρο η « Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης» ( άρθρο 14 παρ. 5, 15 παρ. 1 α με Παράρτ. 4 με υπόδειγμα Γνωμοδότησης ΝΣΚ της Σύμβασης), βλέπει κανείς ότι το σύνολο της οικονομικής υπόστασης της Ελλάδας είναι δεσμευμένο στους σκοπούς του δανείου. Με άλλες λέξεις, η Ελλάδα, σε περίπτωση επιβολής μέτρου κατά της χώρας μας από τους Δανειστές, δεν μπορεί να επικαλεστεί ούτε την ασφάλειά της με βάση τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ούτε τις συνταγματικές και διεθνείς εγγυήσεις της ιστορικής και πολιτισμικής της κληρονομιάς, ούτε τις εγγυήσεις του φυσικού περιβάλλοντος, ούτε καν την αξία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου σε σχέση με την διαβίωση του λαού της.

7. Ο παραπάνω συνδυασμός της δέσμευσης της εθνικής περιουσίας με τη δέσμευση της εθνικής κυριαρχίας και κάθε άλλου δικαιώματος (άρθρ. 4 σε συνδυασμό με άρθρ. 15 παρ. 1 α της Σύμβασης) σημαίνει όχι μόνο πλήρη οικονομική δέσμευση από τους Δανειστές, αλλά και τα εξής: (α) Η κυριαρχία, το ιστορικό και φυσικό περιβάλλον και κάθε άλλο δικαίωμα της Ελλάδας υπόκεινται στους Δανειστές εις όφελος του δανείου (β) Οι Δανειστές ή ο δικαιούχος τους (γιατί μπορούν να μεταβιβάσουν τα δικαιώματα τους σε τρίτο βάσει του άρθρου 2 παρ.3 της Σύμβασης) μπορεί να ασκήσει οικονομική και πολιτική βία στην Ελλάδα, τόσο στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής της ( κηδεμόνευση της εξωτερικής πολιτικής), όσο και ως προς την επίλυση των εθνικών θεμάτων της Χώρας.

8. Η «Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης», το «Μνημόνιο Συνεννόησης» και τα «Επικαιροποιημένα Μνημόνια», ως διεθνείς συμβάσεις με τις οποίες δεσμεύεται η Ελλάδα και ατομικώς οι Έλληνες, έπρεπε να είχαν επικυρωθεί και κυρωθεί, με βάση τα άρθρα 36 παρ. 2 και 28 παρ. 2 του Συντάγματος με τα τρία πέμπτα των μελών της Βουλής. Έτσι, έχουμε παραβίαση του πολιτεύματος και σφετερισμό της λαϊκής κυριαρχίας, με βάση τα άρθρα 1 και 120 του Συντάγματος. Το άρθρο 1 παρ. 3 ορίζει : «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Στην προκείμενη περίπτωση, η εξουσία που ασκείται με βάση τις δανειοδοτικές συμβάσεις, ούτε από το Λαό πηγάζει, αφού δεν επικυρώθηκαν από την Λαϊκή Αντιπροσωπεία, ούτε υπέρ του λαού και του Έθνους λειτουργεί, αφού παρεβιάσθησαν για την εφαρμογή της οι διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα. Η εξουσία εφαρμογής των όρων του Δανείου είναι εκτός Συντάγματος και εκτός ευρωπαϊκής νομιμότητας. Είναι ‘’de facto ‘’ εξουσία.

9. Με την ολοκληρωτική δέσμευση των δικαιωμάτων εθνικής κυριαρχίας, του ιστορικού και φυσικού περιβάλλοντος, της εθνικής περιουσίας και της πλήρους χειραγώγησης της εξωτερικής και της οικονομικής πολιτικής από τους Δανειστές, η Ελλάδα βρίσκεται ουσιαστικά κάτω από την πλήρη κηδεμονία των Δανειστών της. Η κατάσταση αυτή είναι χειρότερη από την παλαιά μορφή κηδεμόνευσης ενός λαού που λεγόταν προτεκτοράτο, γιατί Δανειστές μας δεν παρέχουν καμία προστασία και ασφάλεια.

10. Οι Συμβάσεις Δανεισμού είναι νομικά ανυπόστατες, γιατί παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος, καθώς και της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομιμότητας. Η Ελλάδα χρειάζεται μία κυβέρνηση που θα έχει το θάρρος να ζητήσει την απάλειψη των αθέμιτων όρων και την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Χρειάζεται μία κυβέρνηση που θα αρνηθεί την εκτέλεσή τους, προβάλλοντας το ανυπόστατό τους, λόγω παραβίασης θεμελιωδών αρχών που τις καθιστούν ανυπόστατες.
Χρειάζεται μία κυβέρνηση που θα ζητήσει διεθνή λογιστικό έλεγχο για τον προσδιορισμό του ύψους του απεχθούς χρέους της χώρας, το οποίο δεν οφείλεται πραγματικά και ως εκ τούτου δεν πρέπει να καταβληθεί.

Ως προς το πρώτο θέμα:

Θα πρέπει το νέο Μνημόνιο να μην έχει όρους που θα παραβιάζουν το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο. Θα πρέπει, επίσης, να κατατεθεί στη Βουλή για κύρωση με τα 3/5 των μελών της Βουλής ( 180 Βουλευτές). Η παράκαμψη της Βουλής αποτελεί πραξικόπημα και σφετερισμό της λαϊκής κυριαρχίας.
Οι οικονομικοί όροι του 2ου Μνημονίου θα πρέπει να είναι δίκαιοι και όχι απάνθρωποι, όπως στις Συμβάσεις Δανεισμού του Μαΐου του 2010. Το 2ο Μνημόνιο θα πρέπει να εισαχθεί στη Βουλή, αφού καταργηθεί το πρώτο (δηλαδή οι αρχικές Συμβάσεις Δανεισμού) με τους αθέμιτους όρους,

όπως: η παραίτηση από την εθνική κυριαρχία, η καθολική δέσμευση της εθνικής περιουσίας και οι παραβιάσεις των συνταγματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Η γενική παραίτηση από τις ενστάσεις της εθνικής κυριαρχίας και από κάθε άλλη ασυλία αποτελούν εσχάτη προδοσία και για αυτό θα πρέπει κ.κ βουλευτές να προσέξετε ιδιαιτέρως επ’ αυτού.

Σας επισημαίνομε ακόμη ότι, από συστάσεως κόσμου μέχρι σήμερα, δηλαδή από την αρχαιότητα με την γνωστή τότε μορφή του κράτους (πόλεις – κράτη) , μέχρι τη σημερινή μορφή συγκροτήσεως των κρατών, κανένα, μα κανένα κράτος, δεν παρέδωσε – παραιτήθηκε από την εθνική του κυριαρχία – ασυλία.

Μοναδική περίπτωση, παγκοσμίως, τέτοιας ατιμωτικής και επαίσχυντης παραιτήσεως αποτελεί η Ελλάδα, με την υπογραφή την 8-5-2010 της λεγόμενης Συμβάσεως Δανειακής Διευκολύνσεως, της ευρύτερα γνωστής ως Μνημόνιο, η οποία αποτυπώθηκε στο Ν. 3845/6-05-2010, ο οποίος ψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή υπερψηφισθείς από όλους τους βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ, δίκην λόχου υπό διατεταγμένην υπηρεσίαν (κομματική πειθαρχίαν), χωρίς να μελετηθεί (και πώς να μελετηθεί αφού δεν διανεμήθηκε σ’ αυτούς το σύνολον των υπογραφέντων κειμένων, τα οποία συνολικώς αριθμούν σχεδόν 1300 σελίδες), μεταξύ των οποίων (ψηφισάντων) είστε και οι δύο πρώτοι εξ υμών Βαλυράκης Ιωσήφ και Δαμιανάκης Ευτύχιος (η τρίτη εξ υμών Κουρουπάκη Ευαγγελία δεν ήτο τότε Βουλευτής), πλην των βουλευτών Βασιλείου Οικονόμου (Βουλευτή Αττικής), Σοφίας Σακοράφα ( βουλευτή Αθηνών) και Ιωάννου Δημαρά (Βουλευτή Αθηνών), ψηφίστηκε επίσης από τους δέκα πέντε βουλευτές του ΛΑΟΣ και τη βουλευτή Θεοδώρα (Ντόρα) Μπακογιάννη, ενώ καταψηφίστηκε από όλους τους βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων.

Κατόπιν όλων αυτών ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΘΑ κατά τον πλέον έντονον τρόπον, για τις επιθεθείσες εις τον Ελληνικό Λαό αλυσίδες, όχι μόνον στις σήμερον ζώσες Ελληνικές γενιές, αλλά και στις μελλοντικές, τις αγέννητες και με τη δική σας, ως ανωτέρω, σύμπραξη και σας ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ όπως, έστω και σήμερα, εν όψει και του νέου μνημονίου που η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στην Βουλή των Ελλήνων προς ψήφιση, υπό το ψευδεπίγραφο πρόσχημα «σωτηρίας της Πατρίδος», να αρθείτε στο ύψος της αποστολής σας, ως αντιπροσώπων του Ελληνικού Λαού και όχι ως εκτελεστών αθέμιτων εντολών του κόμματος σας.

Οφείλετε, τώρα, να ζητήσετε με ερώτηση ή επερώτηση να μοιραστούν τα κείμενα των δανειακών συμβάσεων του Μαΐου 2010 (πρώτου «Μνημονίου») προκειμένου, έστω και τώρα, να ενημερωθείτε επ’ αυτών.
Η μέχρι σήμερα αμέλειά σας να πράξετε τούτο αποτελεί περιφρόνηση του Ελληνικού Λαού τον οποίο, σύμφωνα με την αληθή έννοια της αποστολής σας, αντιπροσωπεύετε.

Εσείς οφείλατε να ενημερώσετε τους Έλληνες Πολίτες για το περιεχόμενο των Δανειακών Συμβάσεων, οι οποίες έδεσαν χειροπόδαρα την Εθνική Κυριαρχία και την Εθνική Περιουσία της Ελλάδος, πλην ουδέν επράξατε.

Εάν δεν πράξετε τούτο, έστω και τώρα, ουδεμία απολύτως δικαιολογία θα έχετε.

Θα είστε επίορκοι και θα παραδοθείτε εις την Ιστορίαν ως τέτοιοι, εμείς δε σας ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι επιφυλασσόμεθα να σας καταγγείλουμε και δημοσίως περί αυτού, ως και να ενεργήσουμε κάθε τι άλλο αναγκαίο και νόμιμο εναντίον σας.

Η εκατόμβες των νεκρών για την Ελευθερία αυτού του μικρού, του μεγάλου τόπου, που ονομάζεται Ελλάς, εγείρονται από τα μνήματά τους και μας υπενθυμίζουν, αληθώς όμως και όχι ψευδεπιγράφως, το από την Ρωμαϊκή εποχή γνωστόν «SALUS POPULUS SUPREMA LEX ESTO»
(υπέρτατος νόμος η σωτηρία του Λαού).

Και πολύ παλιότερα ( -480) οι Σαλαμηνομάχοι μας άφησαν υποθήκην ιεράν τον παιάνα τους « Ω παιδες Ελλήνων, ίτε, ελευθερουτε πατρίδ’ ελευθερουτε δε παίδας, γυναίκας, θεων τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων. Νυν υπέρ πάντων αγών ».

Εμείς και εκατομμύρια άλλα των Ελλήνων ακούμε και σήμερα τον παιάνα αυτόν, από τα βάθη των αιώνων.

Εσείς κύριοι Βουλευτές τον ακούτε; Θα τον ακούσετε επιτέλους;

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής επιδότω νομίμως την παρούσα προς ένα έκαστον που απευθύνεται, για να λάβουν γνώσιν και δια πάσαν νόμιμον συνέπειαν

Οι εξωδίκως διαμαρτυρόμενοι, προσκαλούντες και δηλούντες
Μέλη και φίλοι του κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών Χανίων
________________________________________
Να σημειωθεί ότι μια ημέρα πριν, 1370 πολίτες από το Ηράκλειο υπέγραψαν εξώδικο διαμαρτυρία που απευθύνονταν σε 8 βουλευτές του νομού.

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

πρακτικά συνέλευσης ०6/०6/2011

Πρακτικά της ανοιχτής συνέλευσης 06/06/11

Θέματα που προέκυψαν και συζητήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της συνέλευσης.

1. Συζήτηση και ψήφισμα για την ζωντανή αναμετάδοση της συνέλευσης (μέσω internet).

Ακούστηκαν οι εξής απόψεις:

  • Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε καθώς απο την κάμερα δεν φαίνονται τα πρόσωπα μας γιατί δεν υπάρχει καθαρή ανάλυση.

  • Αν υπάρχει ζωντανή αναμετάδοση θα μπορούν να συμμετέχουν και να παρακολουθούν και άτομα που δεν μπορούν να βρίσκονται εδώ.

  • Είναι θετικό γιατί θα προσελκύει τον κόσμο.

  • Διαφωνώ με την παρουσία της κάμερας, θέλουμε τον κόσμο εδώ και όχι στους δέκτες.

  • Δεν θέλουμε να γίνουμε Reality show, να βγούμε στους δρόμους και όχι να παρακολουθούμε την συνέλευση από τον καναπέ, δεν έχουμε ανάγκη τα μέσα.

  • Μπορεί να υπάρχει μόνο ήχος και όχι εικόνα καθώς μας ενδιαφέρει το τι λέει ο καθένας και όχι οι φάτσες μας.

Ψηφίστηκε να κλείσει η κάμερα ενώ τέθηκε πρόταση για την ζωντανή αναμετάδοση μόνο ήχου.

Ακούστηκαν οι εξής απόψεις :

  • Πρέπει να υπάρχει απευθείας αναμετάδοση γιατί δεν μπορούν όλοι να είναι πάντα εδώ.

  • Πρέπει να δείξουμε οτι στα Χανιά γίνετε κάτι μέσα απο βίντεο και φωτογραφίες.

  • Ο κόσμος πρέπει να μάθει μέσα απο το Ιnternet και το facebook τι γίνετε εδω; Αν ναι ντροπή μας.

  • Επιλέξαμε οτι δεν θέλουμε τα ΜΜΕ και οτι εμείς θα φτιάχνουμε φυλλάδια κτλ αλλά αυτό δεν γίνετε γιατί δεν έρχεται κόσμος. Οι μεγαλύτεροι, δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο όπως οι μαθητές (οι οποίοι αδιαφορούν ). Χρειάζεται να επικοινωνήσουμε το πράγμα με κάποιον τρόπο.

  • Ο ήχος πρέπει να υπάρχει γιατί έτσι διευκολύνονται και τα άτομα που κρατάνε τα πρακτικά καθώς πολλές φορές δεν προλαβαίνουν να τα γράφουν όλα.

  • Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει πρόβλημα και με τον ήχο.

  • Διαφωνώ με την παρουσία της κάμερας και την αναμετάδοση ήχου γιατι κάποια ''τσακάλια'' μπορούν να κόψουν και να ράψουν αυτά που λέμε και να τα χρησιμοποιήσουν εναντίων μας.

  • Πρέπει να διατηρήσουμε την αμεσότητα στην επικοινωνία μας και να είμαστε όλοι παρόντες εδώ.

  • Τόσοι αιώνες πέρασαν χωρίς internet και facebook και τώρα δεν μπορούμε χωρίς αυτό;

  • Ας προσπεράσουμε αυτή την δυσκολία, όποιος δεν θέλει να ακούγεται η φωνή του ας το δηλώσει. Είτε βγαίνει προς τα έξω είτε όχι αυτό που γίνετε εδώ δεν μπορεί να κρυφτεί! Να είμαστε περήφανοι και αισιόδοξοι για να δώσουμε κουράγιο και σε άλλους ανθρώπους ώστε να έρθουν εδώ. Χτες κάναμε μια μεγάλη κατάκτηση, συνεχίζουμε και δυναμώνουμε ! Οι κρατούντες ανησυχούν πολύ για αυτό το κύμα της οργής στους δρόμους.

  • Μην μας πιάνει πανικός για τον ήχο και την κάμερα, να προχωρήσουμε ποιο δυναμικά και αποφασιστικά.

  • Κάθε μέρα 300 εως 1500 άτομα δεν φτάνουν! Πέρα απο το φυλλάδιο δεν έχουμε τίποτα άλλο. Τα τηλεοπτικά μέσα παίζουν μόνα τους, εμείς πως θα ακουστούμε;

Ψηφίστηκε θετικά η πρόταση για την ζωντανή αναμετάδοση μόνο ήχου.


2. Τοποθετήσεις.

  • Να προσέχουμε την γη, να μην πετάμε σκουπίδια και να μην βάζουμε φωτιές στα δέντρα... είπε ένα μικρό κοριτσάκι.

  • Νιώθω ότι κάτι έχει αλλάξει στην πλατεία... πρέπει να κλείνει το μικρόφωνο για λίγο και να γίνετε συζήτηση μεταξύ μας που είναι πολύ σημαντικό.

  • Κάθε μέρα πρέπει να φέρνουμε κόσμο, αν δεν δείξουμε την ιδεολογία μας πως θα έρθουν; Πριν κάποιες μέρες δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες μας σε φασιστικό site

  • Το Σάββατο μοιράστηκαν 500 φυλλάδια. Εγώ μοίρασα 150 και περίπου το 30% του κόσμου δεν ξέρει τι κάνουμε εδώ, πρέπει να το συνεχίσουμε!

  • Χτες υπήρχε τεταμένο κλίμα και εύκολα θα μπορούσαν να γίνουν παρατράγουδα. Είδα δυο στρατόπεδα και φοβήθηκα μην γίνει γήπεδο εδώ αλλά η μαζική παρουσία ήταν η εξαιρετική περιφρούρηση. Δεν είναι απαραίτητο όποιος έρχεται με σημαία εδώ, να είναι φασίστας.

  • Στις 15 Ιουνίου θα γίνει μια ιστορική αναμέτρηση. Να οργανώσουμε την κινητοποίηση γιατί είναι πολύ δύσκολο να απεργήσει κόσμος στον ιδιωτικό τομέα.

  • Να δοθεί το στίγμα ότι η ανεργία θα είναι καθοριστικό πλήγμα απέναντι στο κράτος και τους μηχανισμούς του.

  • Χτες η πλατεία έδειξε ωριμότητα και αυτο μας δίνει δύναμη. Το χειρότερο θα ήταν να αφήσουμε τις πλατείες στους επαγγελματίες του κινήματος. Οι υπονομευτικές απόψεις αποτρέπονται πολιτικά και μαζικά, όχι κανονιστικά.

  • Ανάμεσα στην παρέα που ήρθε χτες ήταν κρυμμένοι δυο χρυσαυγήτες, ήθελαν να μας βάλουν να παίξουμε ξύλο με τους Αποκορωνιώτες για να πουν μετα ότι χτυπάμε τους αγρότες που έρχονται εδώ.

  • Σε περιοχές που εκτελέστηκαν οι παππούδες μας απο τους Ναζί υπάρχουν σήμερα 15χρονοι νέοι που γραφουν ναζιστικά συνθήματα. Όταν το σύστημα (το οποίο χρησιμοποιεί τον εθνικισμό για να διασωθεί ) μας εξαθλιώνει, η αλληλεγγύη, η αυτοοργάνωση και η αντίσταση είναι οι δρόμοι για την ανεξαρτησία.

  • Υπάρχουν σημαίες που χωρίζουν και άλλες που ενώνουν. Δεν εκφράζονται όλοι μέσα από την σημαία της χώρας τους. Η Ελληνική σημαία κυματίζει και σε άλλες χώρες γιατί όχι και στα Χανιά;

  • Το αίτημα που μας έφερε εδώ είναι να έχουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά, για να το πετύχουμε πρέπει να πεταχτεί έξω η τρόικα. Να στηρίξουμε τις απεργίες των εργαζομένων. Το μέλλον είναι η επανάσταση και ο σοσιαλισμός και όχι ο καπιταλισμός.

  • Έχουμε μιλήσει για σύμβολα και σημαίες, πρέπει να οργανωθούμε για να μην καταντήσει όλο αυτό μια κουβέντα καφενείου.

  • Ασχολούμαστε με ανούσια πράγματα (φασίστες και κάμερες).

  • Η συμμετοχή του κόσμου είναι σημαντική γιατί εκπαιδευόμαστε στην δημοκρατία. Πρέπει να ασχοληθούμε με την ουσία και όχι με τον τύπο (τυπικότητα). Χτες οι φασίστες απομονώθηκαν απο την μαζικότητα της συνέλευσης. Δεν πρέπει να θέτουμε θέματα που μας χωρίζουν, η σημαία για τον καθένα είναι κάτι διαφορετικό και καλύτερα να σταματήσει εδώ αυτό το θέμα με τις σημαίες.

  • Οι συγκεντρώσεις είναι ειρηνικές, αυτό διασφαλίζεται απο την μαζικότητα και φάνηκε χτες. Ο λόγος που ερχόμαστε εδώ είναι οτι έχει ξεκινήσει μια επίθεση εδω και πολλά χρόνια (η οποία εκφράζεται μέσα από το μνημόνιο) και καταπατεί όλα μας τα δικαιώματα. Να απαιτήσουμε τα δικαιόματα που μας έχουν στερήσει, να βγούμε όλοι στους δρόμους με ένα σύνθημα : ''πάρτε πίσω τα μέτρα σας''.

  • Κάλεσμα του κόσμου στην αυριανή ποδηλατοπορεία (07/06 στις 12 το μεσημέρι).

  • Το κάθε σύμβολο εκφράζει το κράτος που το αναρτά.

  • Όσοι ήρθαν χτες για να διαλύσουν την συνέλευση δεν τα κατάφεραν. Να ασχοληθούμε με αυτούς που μας επέβαλαν τα μέτρα και όχι με αυτούς που ήρθαν χτες. Διαφωνώ με το να έρχονται εδω οικονομολόγοι για να μας εξηγήσουν οτι δεν χρωστάμε .. αυτό το ξέρουμε. Όλοι είμαστε κατα των βάσεων δεν χρειάζεται να έρθει κάποιος ειδικός να μας το αναλύσει.

  • Έχουν γίνει είδη πολλές (δυστυχώς ολιγομελείς) διαδηλώσεις κατά των βάσεων.

  • Να μάθουμε να κοιτάμε τους γύρο μας και όχι μόνο τον εαυτό μας.

  • Άτομα από τον ίδιο χώρο έρχονται και λένε συνεχώς τα ίδια και τα ίδια και γιαυτό έχει φύγει ο κόσμος.

  • Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ενα βήμα από το οποίο θα εξαρτηθεί το μέλλον μας....το μέλλον που θέλουν να μας στερήσουν.

  • Να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργούμε. Εδώ δεν βλέπω κανένα από τους απεργούς.


3. Προτάσεις.

  • Δημιουργία ομάδας για στήριξης απελπισμένων ανθρώπων από ειδικούς ψυχολόγους.
  • Ενημέρωση για το facebook από έναν καθηγητή στο Ρέθυμνο που μπορούμε να του προτείνουμε να έρθει εδώ.
  • Να γίνονται θεματικές συζητήσεις για θέματα που μας απασχολούν. πχ παιδεία (να ακουστούν οι μαθητές), υγεία, μετανάστες, ανεργία, ρύπανση κτλ.
  • Να προγραμματιστούν απεργίες κυρίως στις 15/06 για να ''παραλύσει'' όλη η Ελλάδα.
  • Αυτοί που ήρθαν χτες έβριζαν και έκαναν χειρονομίες. Να αποφασιστεί απο την συνέλευση να μην επιτραπεί να ξανά έρθουν εδω αυτά τα άτομα και να οργανώσουμε ομάδα περιφρούρησης.
  • Να γίνουν συζητήσεις και να ακουστούν ιδέες για την οργάνωση της απεργίας. Να σπάσει η τρομοκρατία στους χώρους της δουλειάς και να καταγγείλουμε δημόσια την τρομοκρατία.
  • Οργάνωση μιας εκστρατείας (καμπάνια) ενημέρωσης και ιστορικής μνήμης με ταμπλό που θα στηθούν στην αγορά και στα οποία θα αναρτηθούν φωτογραφίες-ντοκουμέντα εκτελεσθέντων, προβολή video κτλ.
  • Άνοιγμα ηλεκτρονικής σελίδας για μάζεμα υπογραφών ενάντια στην παραμονή των βάσεων και άνοιγμα βιβλίου συλλογής υπογραφών για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
  • (Τοποθέτηση πάνω στην προηγούμενη πρόταση) Το ψήφισμα για τις βάσεις μπορεί να γίνετε μέσα απο την σελίδα των <<αγανακτισμένων>>.
  • Να ψηφίσουμε αν θα επιτρέπονται ή όχι οι σημαίες και τα σύμβολα.
  • Να υπάρχουν στην πλατεία όλες οι σημαίες των χωρών που συμμετέχουν στο κίνημα.
  • Να διαβαστεί το κείμενο με τα αιτήματα των <<αγανακτισμένων>> στην εκκλησία.
  • Να θέτονται συγκεκριμένα θέματα κάθε μέρα και να συζητάμε πάνω σε αυτά.
  • Να λύνουμε ένα θέμα και μετά να προχωράμε παρακάτω.
  • Να έρθουν όλοι οι βουλευτές των Χανίων στην πλατεία και να πουν την αλήθεια.
  • Να μην γίνετε κάθε μέρα συνέλευση αλλά να γίνονται και δραστηριότητες.

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Πρακτικά της ανοιχτής συνέλευσης 04/06/2011

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Προτάσεις

1. Προτάθηκε η συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής η οποία θα αλλάζει κάθε εβδομάδα και θα αναλαμβάνει να: συντονίζει τη συζήτηση, να γράφει πρακτικά και να τα δημοσιοποιεί στην ιστοσελίδα, να ενημερώνει τη συνέλευση για τα θέματα και τις προτάσεις που συζητήθηκαν την προηγούμενη μέρα, να θέτει τις προτάσεις που γίνονται προς ψήφιση, να οργανώνει τη δημοσιοποίηση του κινήματος και των δράσεων του…
2. Προτάθηκε να συζητηθεί το κείμενο δημοσιοποίησης στην αυριανή συνέλευση και να ψηφιστεί η δημοσιοποίησή του (διανομή στους πολίτες από εθελοντές).
3. Να γίνονται οι ψηφοφορίες συγκεκριμένες ημέρες (Τετάρτη – Κυριακή).
4. Να ωριμάσει η διαδικασία της συνέλευσης ορίζοντας ένα συγκεκριμένο χρόνο και θέμα συζήτησης (από τις προτάσεις που κατέγραψαν οι προηγηθείσες συνελεύσεις) και να ακολουθούν οι ελεύθερες συζητήσεις - προτάσεις.
5. Να οργανωθούν οι διαδικασίες της πλατείας (γίνονται δράσεις και πρέπει να ενισχυθούν: συναυλίες, προβολές και σχετική συζήτηση, ενημέρωση από άτομα καταρτισμένα, που θα διευκολύνουν την επιστημονική κατανόηση ποικίλων ζητημάτων όπως είναι οικονομικοί όροι, οικονομικά μέτρα κλπ. και να ακολουθεί σχετική συζήτηση)
6. Προτάθηκε να αλλάξει η ώρα της συνάντησης στην πλατεία λόγω ζέστης.
7. Η συνέλευση της Τετάρτης και της Κυριακής να γίνεται στις 20:00 και των άλλων ημερών στις 19:00 ώστε να υπάρχει χρόνος και για τις άλλες δράσεις (προβολές, παρουσιάσεις – αναλύσεις - συζητήσεις)
8. Να γίνεται ένα μικρό (πεντάλεπτο) διάλειμμα κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, ιδιαίτερα σε θεματικές συνελεύσεις όπου θα ακολουθεί ελεύθερη συζήτηση - τοποθετήσεις.
9. Να παραμείνει η ώρα έναρξης της συνέλευσης καθημερινά στις 8 γιατί εξασφαλίζει μεγαλύτερη συμμετοχή.
10. Να γίνει την Κυριακή η συζήτηση πάνω στο κείμενο δημοσιοποίησης και των τροποποιήσεων - συμπληρώσεων που προέκυψαν από συζητήσεις τριών συνελεύσεων και συγκεντρώσεων της ομάδας σύνταξης στόχων.
11. Να κυκλοφορήσει ένα τετράδιο με ερωτήσεις μας, να ομαδοποιηθούν και να συζητήσουμε μετά με τον «ειδικό» τις ερρωτήσεις αυτές.
12. Εμείς να κυκλοφορήσουμε ένα τετράδιο στην πλατεία τις ημέρες πριν την παρουσία «ειδικού», σημειώνοντας αυτά που θέλουμε να μάθουμε για το ζήτημα που θα παρουσιάσει. Να βλέπουμε τους ειδικούς ως διευκολυντές της πρόσβασής μας στην επιστημονική γνώση και να τους αντιμετωπίζουμε κριτικά.
13. Να συσταθεί μία ομάδα στήριξης αυτών που ανταποκρίνονται στο κίνημα δηλώνοντας απεγνωσμένοι, τελειωμένοι.
14. Στο κείμενο δημοσιοποίησης να αναφερθεί κάτι για τους Κρήτες πολιτευτές οι οποίοι ψήφισαν σκληρά οικονομικά μέτρα και μνημόνιο.
15. Να μείνει η διατύπωση: Πάρτε πίσω τα μέτρα – Να φύγει η Τρόικα γιατί συγκλίνει ο κόσμος γύρω από το σύνθημα αυτό.
Τοποθετήσεις

● Διαβάστηκε το έντυπο που συντάχθηκε από την ομάδα σύνταξης στόχων με σκοπό την ενημέρωση και προσέλευση περισσότερου κόσμου.

Αγανακτισμένοι στα Χανιά

1. Δε θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουν αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: κυβερνήσεις, τρόικα, τράπεζες, μνημόνια, και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται! Τους διατυμπανίζουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας!
2. Οι δημόσιες επιχειρήσεις κι ο δημόσιος πλούτος είναι δικά μας: δεν τα πουλάμε και δεν πουλιόμαστε!
3. Θέλουμε την ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος!
4. Πραγματική κι Άμεση Δημοκρατία κι εναλλαγή σε όλες τις θέσεις!
5. Άρση της βουλευτικής ασυλίας!
6. Διεκδικούμε τη Δημόσια δωρεάν Υγεία, Περίθαλψη και Παιδεία.
7. Να μπορούμε να ζούμε όλοι με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας.
8. Οι συγκεντρώσεις μας είναι ειρηνικές κι αυτό διασφαλίζεται από τη συμμετοχή όλων μας!
9. Το κίνημά μας, δεν καθοδηγείται από κανέναν! (κόμματα, οργανώσεις, ΜΜΕ, προσωπικότητες κλπ.)

Όλοι έξω στις πλατείες Τώρα! Να αρθούν όλα τα μέτρα! Αγανακτισμένοι στα Χανιά

Το έντυπο αυτό ψηφίστηκε από τη συνέλευση στις 2 Ιουνίου 2011, το οποίο και μοιράστηκε στην πόλη από ομάδα εθελοντών την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Ιουνίου. Επειδή στις συνελεύσεις που μεσολάβησαν από την ψήφιση του παραπάνω κειμένου προέκυψαν ενστάσεις, συναντήθηκε η ομάδα σύνταξης στόχων και αναδιαμόρφωσε το κείμενο με τις εξής τροποποιήσεις – συμπληρώσεις (με έντονο μαύρο):

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Τόσο καιρό αποφάσιζαν για μας, χωρίς εμάς. Όχι πια! Παίρνουμε τις ζωές στα χέρια μας.

Συγκεντρωνόμαστε καθημερινά στις 6:00 στην πλατεία αγοράς, συμμετέχουμε και συναποφασίζουμε στην ανοιχτή συνέλευση, η οποία αρχίζει στις 8:00.

1. Δε θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουν αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: κυβερνήσεις, κόμματα, τράπεζες, τρόικα, μνημόνια, και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται! Τους διατυμπανίζουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας!
2. Οι δημόσιες επιχειρήσεις κι ο δημόσιος πλούτος είναι δικά μας: δεν τα πουλάμε και δεν πουλιόμαστε!
3. Επιθυμούμε και αγωνιζόμαστε για να ηττηθεί η πολιτική που οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση, καθώς και αυτούς που τη στηρίζουν.
4. Πραγματική κι Άμεση Δημοκρατία κι εναλλαγή σε όλες τις θέσεις!
5. Άρση της βουλευτικής ασυλίας!
6. Διεκδικούμε τη Δημόσια δωρεάν Υγεία, Περίθαλψη και Παιδεία.
7. Να μπορούμε να ζούμε όλοι με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας.
1. Είμαστε ενάντια σε αυτούς που ξεκινούν πολέμους και διώχνουν τους ανθρώπου από τον τόπο τους. Δεν θέλουμε ο τόπος μας να είναι ορμητήριο φονιάδων. Αγωνιζόμαστε για να κλείσουν όλες οι βάσεις.
2. Ντόπιοι και μετανάστες είμαστε μαζί σ’ αυτόν τον αγώνα. Εναντιωνόμαστε σε κάθε μορφή ρατσισμού και φασισμού.
3. Οι συγκεντρώσεις μας είναι ειρηνικές κι αυτό διασφαλίζεται από τη συμμετοχή όλων μας!
4. Το κίνημά μας, δεν καθοδηγείται από κανέναν! (κόμματα, οργανώσεις, ΜΜΕ, προσωπικότητες κλπ.)
ΌΛΟΙ ΕΞΩ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΩΡΑ! ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ! ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ!

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΧΑΝΙΩΝ

Aghaniotes.blogspot.com , face book ……. , ώρα συγκέντρωσης 18:00, ώρα συνέλευσης 20:00



● Ενημέρωση για το πρόγραμμα Κυριακής:

18:00 Ζωγραφική με παιδιά

18:30 Συνέλευση

22:00 Συζήτηση με τον οικονομολόγο Σπύρο Λαπατσιώρα

● Η έννοια της συνέλευσης βρίσκεται στη συν - διαμόρφωση. Οι συνθήκες θα δυσκολέψουν άμεσα στο χρόνο. Βοηθά να πιστέψουμε ότι την δύναμη την έχουμε όλοι μαζί. Εργαζόμενοι σε όλους τους χώρους. Η συνέλευση πρέπει να τοποθετηθεί ως προς τις επερχόμενες απεργίες. Γενική απεργία έχει αποφασιστεί από ΓΣΕΕ–ΑΔΕΔΥ (ΟΤΟΕ συμμετέχει) για τις 15 Ιουνίου, ενώ κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και για την Τρίτη 21 Ιουνίου, Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης των Συνδικάτων. Σε 24ωρη απεργία σε όλες τις Τράπεζες προχωρά στις 9 του μηνός η ΟΤΟΕ. (πηγή ΕΡΤ)

● Υπήρξαν ενστάσεις για τις παρουσιάσεις - αναλύσεις ζητημάτων από «ειδικούς», στη συγκεκριμένη περίπτωση για την παρουσίαση – συζήτηση με τον κύριο Σπύρο Λαπατσιώρα την Κυριακή 5 Ιουνίου στις 22:00. «Να έρθει να μιλήσει ως πολίτης. Να τοποθετηθεί στη συνέλευση ως πολίτης. Οφείλουμε να γίνουμε εμείς ειδικά – συνειδητοποιημένοι»

● Να εργαστούμε ως συνέλευση πάνω στις τοποθετήσεις των όποιων «ειδικών». Να είμαστε έτοιμοι να κρίνουμε και να μην διαιρεθούμε.

● Μετά από οποιαδήποτε παρουσίαση – ανάλυση «ειδικού», να διασφαλιστεί η συζήτηση στη συνέλευση.

● (Έλληνας που ζει στη Φιλανδία) Οι άνθρωποι μπορούν ν’ αλλάξουν τις κοινωνίες μόνο όταν πάψουν να σκέφτονται εγωιστικά. Εμπιστοσύνη χρειάζεται.

● Ένα πράγμα μπορεί να μας ενώσει , να μας συσπειρώσει, να μαζικοποιήσει το κίνημα: να παρθούν πίσω τα μέτρα και να φύγει η Τρόικα. Πριν τις συγκεντρώσεις στις πλατείες μιλούσαν μόνο οι «ειδικοί». Προσοχή! Και ο Μητσοτάκης ήταν «ειδικός». Ισότιμα πρέπει να καταθέτει ο καθένας την άποψή του. Εγώ δεν θέλω να προτείνω «ειδικό». Να ορίσει η συνέλευση θεματικές συζητήσεις (Ανεργία, μετανάστες, οικονομία…). Στις οπτικοακουστικές προβολές παρουσιάζονται απόψεις και πρέπει να ακολουθεί συζήτηση.

● Σχετικά με τη παρουσίαση - συζήτηση με τον κύριο Λαπατσιώρα την Κυριακή: Παίρνουμε ερεθίσματα αλλά επιδιώκουμε να ενημερωθούμε και μόνοι μας.

● Για επόμενες διαλέξεις - συζητήσεις καταρτισμένων να προσπαθήσουμε να τις οργανώσουμε σε μορφή καφενείων, παράδειγμα στη Γαλλία δραστηριοποιούνται καφενεία της ιατρικής επιστήμης, φιλοσοφικά, οικονομικά κλπ. για ενημέρωση - κατάρτιση όλων μέσα από συζητήσεις.

● Σήμερα μοιράστηκαν στο κέντρο της πόλης 500 φυλλάδια. Ένα ποσοστό 70 - 80% ανταποκρίθηκε θετικά στο κίνημα και το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζεται ανάμεσα στους προβληματισμένους, αδιάφορους και αρνητικούς. Κατά τη διάρκεια της διανομής του κειμένου δημοσιοποίησης κάποιος ανταποκρίθηκε λέγοντας: «Εγώ είμαι τελειωμένος!». Μην υποτιμάμε τις αυτοκτονίες των τελευταίων χρόνων στην πόλη.

● Να συγκλίνουμε. Η πραγματική σύγκλιση υπάρχει και συμπυκνώνεται σ’ ένα σύνθημα: Να φύγουν όλοι!

● Στην συνέλευση της Παρασκευής εθελοντικά προσφέρθηκαν χρήματα για να φωτοτυπηθεί το κείμενο δημοσιοποίησης και ως εκ τούτου να μοιραστεί. Συγκεντρώθηκαν 112 ευρώ και καταναλώθηκαν 20 + 30 για τις φωτοτυπίες. Να διατηρήσουμε επαφή με τυπογραφία για καλύτερη τιμή σε εκτυπώσεις φυλλαδίων.

● Ας σκεφτούμε λίγο: Αν παρθούν πίσω τα μέτρα και φύγει η Τρόικα θα γίνουμε ευτυχισμένοι; Όπως πριν; Μα εγώ δεν ήμουν ευτυχισμένη. Δεν θέλω να γυρίσω στη ζωή που ζούσαμε πριν. Δεν είμαι εδώ μόνο για να πάρουν πίσω τα μέτρα και να φύγει η Τρόικα. Εγώ θέλω να μάθουμε να ζούμε σε αρμονία με τη φύση (μας).

● Η κατάκτηση της πλατείας είναι ότι μπορεί και κουβεντιάζει.

● Η αυριανή συνέλευση δεν πρέπει να περιοριστεί λόγω της διάλεξης – συζήτησης με τον κύριο Λαπατσιώρα.

● Αν υποθέσουμε ότι αύριο φεύγουν τα μέτρα και η Ελλάδα παίρνει χρήματα. Θα είμαστε ευτυχισμένοι; Δεν θ’ αναρωτηθούμε γιατί φτάσαμε ως εδώ; Θέλουμε να αλλάξουν οι άλλοι, πριν αλλάξουμε εμείς τον εαυτό μας;

● Οι διαφωνίες προκύπτουν γιατί εξυπηρετούνται διαφορετικά συμφέροντα.

● Τα μέτρα, το μνημόνιο και η οικονομική κρίση δεν προέκυψαν από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι αποτέλεσμα πολλών χρόνων αλλοτρίωσης (κοινωνικής και πολιτικής) που μας καθήλωσε σε αδράνεια τη στιγμή που αυτά ανακοινώθηκαν.

● Ο όρος «ειδικός» είναι λάθος. Το χρέος για παράδειγμα αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα για το οποίο δεν έχουμε σαφή επιστημονική γνώση. Κάποιος καταρτισμένος μπορεί να μας βοηθήσει. Οι πολιτικοί δεν είναι παρά μονάχα εκπρόσωποι αυτών που κατέχουν τα μέσα παραγωγής και εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Όλοι έχουμε ένα κοινό πρόβλημα και αυτό είναι το σύστημα πυραμίδας, η υλική παραγωγή και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το σύνθημα λοιπόν, να παρθούν πίσω τα μέτρα, μπορεί να είναι το επαναστατικό πρόσταγμα. Στη συνέχεια μέσα από τη διαδικασία των συνελεύσεων θα πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες για μια νέα προοπτική της ανθρωπότητας. Μια κοινωνία που θα χωρά τις ανάγκες, τις ελπίδες και τα όνειρά μας.

● Έγινε ανάγνωση ενός ενημερωτικού φυλλαδίου για τη συνέλευση της Κυριακής και αποφασίστηκε η διανομή του μετά την συνέλευση στην πόλη.

● Ένσταση για να μην περιοριστεί η συνέλευση λόγω της συζήτησης με τον κύριο Λαπατσιώρα.