Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Πρακτικά της ανοιχτής συνέλευσης 04/06/2011

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Προτάσεις

1. Προτάθηκε η συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής η οποία θα αλλάζει κάθε εβδομάδα και θα αναλαμβάνει να: συντονίζει τη συζήτηση, να γράφει πρακτικά και να τα δημοσιοποιεί στην ιστοσελίδα, να ενημερώνει τη συνέλευση για τα θέματα και τις προτάσεις που συζητήθηκαν την προηγούμενη μέρα, να θέτει τις προτάσεις που γίνονται προς ψήφιση, να οργανώνει τη δημοσιοποίηση του κινήματος και των δράσεων του…
2. Προτάθηκε να συζητηθεί το κείμενο δημοσιοποίησης στην αυριανή συνέλευση και να ψηφιστεί η δημοσιοποίησή του (διανομή στους πολίτες από εθελοντές).
3. Να γίνονται οι ψηφοφορίες συγκεκριμένες ημέρες (Τετάρτη – Κυριακή).
4. Να ωριμάσει η διαδικασία της συνέλευσης ορίζοντας ένα συγκεκριμένο χρόνο και θέμα συζήτησης (από τις προτάσεις που κατέγραψαν οι προηγηθείσες συνελεύσεις) και να ακολουθούν οι ελεύθερες συζητήσεις - προτάσεις.
5. Να οργανωθούν οι διαδικασίες της πλατείας (γίνονται δράσεις και πρέπει να ενισχυθούν: συναυλίες, προβολές και σχετική συζήτηση, ενημέρωση από άτομα καταρτισμένα, που θα διευκολύνουν την επιστημονική κατανόηση ποικίλων ζητημάτων όπως είναι οικονομικοί όροι, οικονομικά μέτρα κλπ. και να ακολουθεί σχετική συζήτηση)
6. Προτάθηκε να αλλάξει η ώρα της συνάντησης στην πλατεία λόγω ζέστης.
7. Η συνέλευση της Τετάρτης και της Κυριακής να γίνεται στις 20:00 και των άλλων ημερών στις 19:00 ώστε να υπάρχει χρόνος και για τις άλλες δράσεις (προβολές, παρουσιάσεις – αναλύσεις - συζητήσεις)
8. Να γίνεται ένα μικρό (πεντάλεπτο) διάλειμμα κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, ιδιαίτερα σε θεματικές συνελεύσεις όπου θα ακολουθεί ελεύθερη συζήτηση - τοποθετήσεις.
9. Να παραμείνει η ώρα έναρξης της συνέλευσης καθημερινά στις 8 γιατί εξασφαλίζει μεγαλύτερη συμμετοχή.
10. Να γίνει την Κυριακή η συζήτηση πάνω στο κείμενο δημοσιοποίησης και των τροποποιήσεων - συμπληρώσεων που προέκυψαν από συζητήσεις τριών συνελεύσεων και συγκεντρώσεων της ομάδας σύνταξης στόχων.
11. Να κυκλοφορήσει ένα τετράδιο με ερωτήσεις μας, να ομαδοποιηθούν και να συζητήσουμε μετά με τον «ειδικό» τις ερρωτήσεις αυτές.
12. Εμείς να κυκλοφορήσουμε ένα τετράδιο στην πλατεία τις ημέρες πριν την παρουσία «ειδικού», σημειώνοντας αυτά που θέλουμε να μάθουμε για το ζήτημα που θα παρουσιάσει. Να βλέπουμε τους ειδικούς ως διευκολυντές της πρόσβασής μας στην επιστημονική γνώση και να τους αντιμετωπίζουμε κριτικά.
13. Να συσταθεί μία ομάδα στήριξης αυτών που ανταποκρίνονται στο κίνημα δηλώνοντας απεγνωσμένοι, τελειωμένοι.
14. Στο κείμενο δημοσιοποίησης να αναφερθεί κάτι για τους Κρήτες πολιτευτές οι οποίοι ψήφισαν σκληρά οικονομικά μέτρα και μνημόνιο.
15. Να μείνει η διατύπωση: Πάρτε πίσω τα μέτρα – Να φύγει η Τρόικα γιατί συγκλίνει ο κόσμος γύρω από το σύνθημα αυτό.
Τοποθετήσεις

● Διαβάστηκε το έντυπο που συντάχθηκε από την ομάδα σύνταξης στόχων με σκοπό την ενημέρωση και προσέλευση περισσότερου κόσμου.

Αγανακτισμένοι στα Χανιά

1. Δε θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουν αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: κυβερνήσεις, τρόικα, τράπεζες, μνημόνια, και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται! Τους διατυμπανίζουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας!
2. Οι δημόσιες επιχειρήσεις κι ο δημόσιος πλούτος είναι δικά μας: δεν τα πουλάμε και δεν πουλιόμαστε!
3. Θέλουμε την ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος!
4. Πραγματική κι Άμεση Δημοκρατία κι εναλλαγή σε όλες τις θέσεις!
5. Άρση της βουλευτικής ασυλίας!
6. Διεκδικούμε τη Δημόσια δωρεάν Υγεία, Περίθαλψη και Παιδεία.
7. Να μπορούμε να ζούμε όλοι με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας.
8. Οι συγκεντρώσεις μας είναι ειρηνικές κι αυτό διασφαλίζεται από τη συμμετοχή όλων μας!
9. Το κίνημά μας, δεν καθοδηγείται από κανέναν! (κόμματα, οργανώσεις, ΜΜΕ, προσωπικότητες κλπ.)

Όλοι έξω στις πλατείες Τώρα! Να αρθούν όλα τα μέτρα! Αγανακτισμένοι στα Χανιά

Το έντυπο αυτό ψηφίστηκε από τη συνέλευση στις 2 Ιουνίου 2011, το οποίο και μοιράστηκε στην πόλη από ομάδα εθελοντών την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Ιουνίου. Επειδή στις συνελεύσεις που μεσολάβησαν από την ψήφιση του παραπάνω κειμένου προέκυψαν ενστάσεις, συναντήθηκε η ομάδα σύνταξης στόχων και αναδιαμόρφωσε το κείμενο με τις εξής τροποποιήσεις – συμπληρώσεις (με έντονο μαύρο):

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Τόσο καιρό αποφάσιζαν για μας, χωρίς εμάς. Όχι πια! Παίρνουμε τις ζωές στα χέρια μας.

Συγκεντρωνόμαστε καθημερινά στις 6:00 στην πλατεία αγοράς, συμμετέχουμε και συναποφασίζουμε στην ανοιχτή συνέλευση, η οποία αρχίζει στις 8:00.

1. Δε θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουν αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: κυβερνήσεις, κόμματα, τράπεζες, τρόικα, μνημόνια, και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται! Τους διατυμπανίζουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας!
2. Οι δημόσιες επιχειρήσεις κι ο δημόσιος πλούτος είναι δικά μας: δεν τα πουλάμε και δεν πουλιόμαστε!
3. Επιθυμούμε και αγωνιζόμαστε για να ηττηθεί η πολιτική που οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση, καθώς και αυτούς που τη στηρίζουν.
4. Πραγματική κι Άμεση Δημοκρατία κι εναλλαγή σε όλες τις θέσεις!
5. Άρση της βουλευτικής ασυλίας!
6. Διεκδικούμε τη Δημόσια δωρεάν Υγεία, Περίθαλψη και Παιδεία.
7. Να μπορούμε να ζούμε όλοι με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας.
1. Είμαστε ενάντια σε αυτούς που ξεκινούν πολέμους και διώχνουν τους ανθρώπου από τον τόπο τους. Δεν θέλουμε ο τόπος μας να είναι ορμητήριο φονιάδων. Αγωνιζόμαστε για να κλείσουν όλες οι βάσεις.
2. Ντόπιοι και μετανάστες είμαστε μαζί σ’ αυτόν τον αγώνα. Εναντιωνόμαστε σε κάθε μορφή ρατσισμού και φασισμού.
3. Οι συγκεντρώσεις μας είναι ειρηνικές κι αυτό διασφαλίζεται από τη συμμετοχή όλων μας!
4. Το κίνημά μας, δεν καθοδηγείται από κανέναν! (κόμματα, οργανώσεις, ΜΜΕ, προσωπικότητες κλπ.)
ΌΛΟΙ ΕΞΩ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΩΡΑ! ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ! ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ!

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΧΑΝΙΩΝ

Aghaniotes.blogspot.com , face book ……. , ώρα συγκέντρωσης 18:00, ώρα συνέλευσης 20:00



● Ενημέρωση για το πρόγραμμα Κυριακής:

18:00 Ζωγραφική με παιδιά

18:30 Συνέλευση

22:00 Συζήτηση με τον οικονομολόγο Σπύρο Λαπατσιώρα

● Η έννοια της συνέλευσης βρίσκεται στη συν - διαμόρφωση. Οι συνθήκες θα δυσκολέψουν άμεσα στο χρόνο. Βοηθά να πιστέψουμε ότι την δύναμη την έχουμε όλοι μαζί. Εργαζόμενοι σε όλους τους χώρους. Η συνέλευση πρέπει να τοποθετηθεί ως προς τις επερχόμενες απεργίες. Γενική απεργία έχει αποφασιστεί από ΓΣΕΕ–ΑΔΕΔΥ (ΟΤΟΕ συμμετέχει) για τις 15 Ιουνίου, ενώ κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και για την Τρίτη 21 Ιουνίου, Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης των Συνδικάτων. Σε 24ωρη απεργία σε όλες τις Τράπεζες προχωρά στις 9 του μηνός η ΟΤΟΕ. (πηγή ΕΡΤ)

● Υπήρξαν ενστάσεις για τις παρουσιάσεις - αναλύσεις ζητημάτων από «ειδικούς», στη συγκεκριμένη περίπτωση για την παρουσίαση – συζήτηση με τον κύριο Σπύρο Λαπατσιώρα την Κυριακή 5 Ιουνίου στις 22:00. «Να έρθει να μιλήσει ως πολίτης. Να τοποθετηθεί στη συνέλευση ως πολίτης. Οφείλουμε να γίνουμε εμείς ειδικά – συνειδητοποιημένοι»

● Να εργαστούμε ως συνέλευση πάνω στις τοποθετήσεις των όποιων «ειδικών». Να είμαστε έτοιμοι να κρίνουμε και να μην διαιρεθούμε.

● Μετά από οποιαδήποτε παρουσίαση – ανάλυση «ειδικού», να διασφαλιστεί η συζήτηση στη συνέλευση.

● (Έλληνας που ζει στη Φιλανδία) Οι άνθρωποι μπορούν ν’ αλλάξουν τις κοινωνίες μόνο όταν πάψουν να σκέφτονται εγωιστικά. Εμπιστοσύνη χρειάζεται.

● Ένα πράγμα μπορεί να μας ενώσει , να μας συσπειρώσει, να μαζικοποιήσει το κίνημα: να παρθούν πίσω τα μέτρα και να φύγει η Τρόικα. Πριν τις συγκεντρώσεις στις πλατείες μιλούσαν μόνο οι «ειδικοί». Προσοχή! Και ο Μητσοτάκης ήταν «ειδικός». Ισότιμα πρέπει να καταθέτει ο καθένας την άποψή του. Εγώ δεν θέλω να προτείνω «ειδικό». Να ορίσει η συνέλευση θεματικές συζητήσεις (Ανεργία, μετανάστες, οικονομία…). Στις οπτικοακουστικές προβολές παρουσιάζονται απόψεις και πρέπει να ακολουθεί συζήτηση.

● Σχετικά με τη παρουσίαση - συζήτηση με τον κύριο Λαπατσιώρα την Κυριακή: Παίρνουμε ερεθίσματα αλλά επιδιώκουμε να ενημερωθούμε και μόνοι μας.

● Για επόμενες διαλέξεις - συζητήσεις καταρτισμένων να προσπαθήσουμε να τις οργανώσουμε σε μορφή καφενείων, παράδειγμα στη Γαλλία δραστηριοποιούνται καφενεία της ιατρικής επιστήμης, φιλοσοφικά, οικονομικά κλπ. για ενημέρωση - κατάρτιση όλων μέσα από συζητήσεις.

● Σήμερα μοιράστηκαν στο κέντρο της πόλης 500 φυλλάδια. Ένα ποσοστό 70 - 80% ανταποκρίθηκε θετικά στο κίνημα και το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζεται ανάμεσα στους προβληματισμένους, αδιάφορους και αρνητικούς. Κατά τη διάρκεια της διανομής του κειμένου δημοσιοποίησης κάποιος ανταποκρίθηκε λέγοντας: «Εγώ είμαι τελειωμένος!». Μην υποτιμάμε τις αυτοκτονίες των τελευταίων χρόνων στην πόλη.

● Να συγκλίνουμε. Η πραγματική σύγκλιση υπάρχει και συμπυκνώνεται σ’ ένα σύνθημα: Να φύγουν όλοι!

● Στην συνέλευση της Παρασκευής εθελοντικά προσφέρθηκαν χρήματα για να φωτοτυπηθεί το κείμενο δημοσιοποίησης και ως εκ τούτου να μοιραστεί. Συγκεντρώθηκαν 112 ευρώ και καταναλώθηκαν 20 + 30 για τις φωτοτυπίες. Να διατηρήσουμε επαφή με τυπογραφία για καλύτερη τιμή σε εκτυπώσεις φυλλαδίων.

● Ας σκεφτούμε λίγο: Αν παρθούν πίσω τα μέτρα και φύγει η Τρόικα θα γίνουμε ευτυχισμένοι; Όπως πριν; Μα εγώ δεν ήμουν ευτυχισμένη. Δεν θέλω να γυρίσω στη ζωή που ζούσαμε πριν. Δεν είμαι εδώ μόνο για να πάρουν πίσω τα μέτρα και να φύγει η Τρόικα. Εγώ θέλω να μάθουμε να ζούμε σε αρμονία με τη φύση (μας).

● Η κατάκτηση της πλατείας είναι ότι μπορεί και κουβεντιάζει.

● Η αυριανή συνέλευση δεν πρέπει να περιοριστεί λόγω της διάλεξης – συζήτησης με τον κύριο Λαπατσιώρα.

● Αν υποθέσουμε ότι αύριο φεύγουν τα μέτρα και η Ελλάδα παίρνει χρήματα. Θα είμαστε ευτυχισμένοι; Δεν θ’ αναρωτηθούμε γιατί φτάσαμε ως εδώ; Θέλουμε να αλλάξουν οι άλλοι, πριν αλλάξουμε εμείς τον εαυτό μας;

● Οι διαφωνίες προκύπτουν γιατί εξυπηρετούνται διαφορετικά συμφέροντα.

● Τα μέτρα, το μνημόνιο και η οικονομική κρίση δεν προέκυψαν από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι αποτέλεσμα πολλών χρόνων αλλοτρίωσης (κοινωνικής και πολιτικής) που μας καθήλωσε σε αδράνεια τη στιγμή που αυτά ανακοινώθηκαν.

● Ο όρος «ειδικός» είναι λάθος. Το χρέος για παράδειγμα αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα για το οποίο δεν έχουμε σαφή επιστημονική γνώση. Κάποιος καταρτισμένος μπορεί να μας βοηθήσει. Οι πολιτικοί δεν είναι παρά μονάχα εκπρόσωποι αυτών που κατέχουν τα μέσα παραγωγής και εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Όλοι έχουμε ένα κοινό πρόβλημα και αυτό είναι το σύστημα πυραμίδας, η υλική παραγωγή και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το σύνθημα λοιπόν, να παρθούν πίσω τα μέτρα, μπορεί να είναι το επαναστατικό πρόσταγμα. Στη συνέχεια μέσα από τη διαδικασία των συνελεύσεων θα πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες για μια νέα προοπτική της ανθρωπότητας. Μια κοινωνία που θα χωρά τις ανάγκες, τις ελπίδες και τα όνειρά μας.

● Έγινε ανάγνωση ενός ενημερωτικού φυλλαδίου για τη συνέλευση της Κυριακής και αποφασίστηκε η διανομή του μετά την συνέλευση στην πόλη.

● Ένσταση για να μην περιοριστεί η συνέλευση λόγω της συζήτησης με τον κύριο Λαπατσιώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου